AcasăPoliticaLegătura dintre ridicarea sancțiunilor impuse Venezuelei și retragerea americanilor din România

Legătura dintre ridicarea sancțiunilor impuse Venezuelei și retragerea americanilor din România

Nimeni nu îndrăznește să o spună pe șleau, dar la cel mai înalt nivel se vorbește în șoaptă despre retragerea strategică a americanilor din România. Nu militar, evident, ci economic, acolo unde Exxon, prin renunțarea la proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră, a dat semnalul că Washingtonul începe să-și pună la adăpost business-urile. Și Ford și-a luat tălpășița, existând temeri că lista va continua să crească în viitorul apropiat.

Între timp, Casa Albă a mutat decisiv pe tabla de șah a geopoliticii. Cuba și Venezuela, vizate de sancțiuni puternice, au fost iertate și par să reintre în grațiile americanilor. Sau, cum se spune pe la noi, când interesul poartă fesul, te faci frate și cu dracul.

A început bătălia pentru hidrocarburile din America Latină

Plecarea americanilor de la Exxon din țara noastră are legătură și cu războiul din Ucraina, să fim sinceri! Nicio companie din domeniul petrolier nu își riscă investiția făcând prospecțiuni și extracții într-o zonă atât de sensibilă precum este Marea Neagră acum, mai ales după ce rușii au capturat Insula Șerpilor.

Pericolul este mult prea mare și Exxon Mobile pur și simplu nu a vrut să și-l asume. În plus, există informații că Departamentul de Stat american a jucat un rol important în luarea unei asemenea decizii întrucât avea deja pregătit un alt plan. Care, surpriză, săptămâna aceasta începe să fie devoalat.

Luni, SUA au mai ridicat câteva dintre restricțiile impuse Cubei, iar marți, au făcut același lucru și cu Venezuela. Un cadou nesperat din partea Washingtonului? Nicidecum, doar calcule economice și reconfigurarea sferelor de influență în regiune! Casa Albă dă atacul lovind în Federația Rusă tocmai cu  doi dintre partenerii Moscovei din America de Sud; atât Venezuala, cât mai ales Cuba erau considerate state apropiate de Rusia, dar se vede treaba că mai aproape este maioul american decât cămașa rusească.

Între criza politică și interesul de afaceri

Deocamdată, Statele Unite au anunțat că vor permite companiei Chevron să-și negocieze licența cu compania petrolieră de stat PDVSA. Presa mainstream de peste Ocean s-a grăbit să facă o legătură cu criza politică din Venezuela, gestul Guvernului american fiind văzut ca o concesie făcută președintelui Nicolas Maduro care la rândul lui trebuie să reia dialogul cu liderul Opoziției, Huan Guaido (susținut de Washington).

Nici pe departe! După cum se discută în lumea petroliștilor, apropierea SUA de Venezuela are a face doar cu rezervele uriașe de țiței ale Caracasului! Tocmai de aceea i s-a permis Chevronului să înceapă negocierile cu PDVSA. Și Exxon Mobile așteaptă să primească undă verde, o chestiune de zile. Iar dacă discuțiile vor avansa bine și America și Venezuela bat palma, cele două companii vor fora după țiței în apele Caracasului.

America a făcut ocolul lumii în căutarea de hidrocarburi, totul pentru a compensa pierderile cauzate în piață de sancțiunile impuse Federației Ruse. Astfel, apropierea de Venezuela nu urmărește nimic altceva în afară de asigurarea unui procent important pentru SUA din producția Caracasului de petrol. Deocamdată, singurele companii europene care operează în regiune sunt Eni SpA (Italia) și Repsol (Spania).

Colosul PDVSA este compus din patru societăți mixte și avea, până în 2019, un volum al extracției de țiței de 200.000 de barili pe zi. În 2020, America i-a interzis Venezuelei să mai extragă țiței, permițând companiei PDVSA doar să efectueze lucrări esențiale la puțurile de petrol.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
5.654 afisari

6 COMENTARII

  1. Tache, nu e nici o lovitura data Rusiei, pui greșit problema. Pentru a-i forță pe nemți sa renunțe la gazul rusesc și să-l cumpere pe al lor, amerlocii au renunțat si ei de ochii lumii la petrolul rusesc jucând cartea Venezuelei, fostul lor mare exportator de petrol. Știam acest fapt de vreo luna de zile când am citit în Fox News. Numai ca, nu calca picior de amerloc în Caracas dacă Maduro nu avea ordin să-i primească, ghici de la cine? Pai cine l-a scapat când amerlocii au vrut să-l mazileasca? sau când au atacat sistemul energetic al Venezuelei? si câte altele. Desigur, rusii și chinezii. Asa ca iată cum se înțeleg marile puteri, de ce crezi ca yankeiic doar se fac ca-I ajuta pe ukropi? Asa ca aviz cretinilor de Bucale ce se cred partenerii strategici ai Marelui licurici și stau cu kurul la rusi. Vor fi vânduți și f…. ti in doi timpi și trei mișcări. Eu i-am atenționat ca or sa fuga precum colaborationistii afgani, pe rotile avioanelor. Cretinii!

  2. Deci, mai rar cu investițiile în România, dar forează adânc în PIB-ul României, de unde extrag miliarde pentru fierul vechi cu care ne fericesc pe bani grei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger