AcasăPoliticaLecția Italiei pentru „doamna Ursula”. Comerțul, punctul orb al Comisiei Europene

Lecția Italiei pentru „doamna Ursula”. Comerțul, punctul orb al Comisiei Europene

În vreme ce Ursula von der Leyen face balet diplomatic în fața liderului chinez Xi Jinping, Italia se retrage din Inițiativa Belt and Road

În vreme ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face balet diplomatic în fața președintelui Xi Jinping, Italia se retrage din Inițiativa Belt and Road.

Decizia oficială vine la trei luni după ce premierul Giorgia Meloni – care în trecut a calificat participarea la BRI drept o „greșeală” – a confirmat public că guvernul său de dreapta ia în considerare o retragere.

Un oficial italian de rang înalt, care a cerut să nu fie identificat, a confirmat că Roma a notificat în mod oficial Beijingul cu privire la intenția sa de a se retrage din acord, care altfel ar fi fost reînnoit automat pentru încă cinci ani la începutul anului 2024.

Guvernul italian a fost dornic să găsească o modalitate de a se retrage din program fără a provoca represalii dure din partea Beijingului. Ministrul de externe Antonio Tajani a călătorit la Beijing în acest an pentru discuții, în timp ce Meloni s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang în marja summitului G20 de la New Delhi din septembrie.

Potrivit lui Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, „China se opune cu fermitate oricăror încercări de defăimare sau de subminare a cooperării în construirea BRI și se opune creării de diviziuni și confruntări”.

La Beijing, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michell, au “abordat dezechilibrele comerciale” între UE și China.

Însă doamna Ursula  are o problemă cu relațiile comerciale – nu știe să le gestioneze. În cel mai recent eșec, a fost nevoită anuleze călătoria de săptămâna aceasta la summitul de la Rio de Janeiro, care ar fi trebuit să ducă la încheierea unui acord comercial cu grupul de națiuni sud-americane Mercosur, care a fost pregătit timp de mai bine de două decenii.

În perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, Bruxelles-ului îi va fi practic imposibil să obțină mai multe acorduri comerciale în climatul tot mai politizat.

Comerțul „este unul dintre punctele oarbe ale Comisiei Europene”, a declarat Oscar Guinea, economist senior la think tank-ul ECIPE, citat de Politico. „Toată lumea aștepta ca Mercosur să ofere ceva pozitiv, un câștig pentru partea de liber schimb. Dar nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla”.

Un acord cu Chile este încă în așteptare, deși  ar permite accesul la stocurile masive de litiu ale țării, un mineral esențial pentru obiectivul UE de a deveni lider mondial în producția de baterii. Acordul cu Australia privind cotele de carne de vită și oaie nu are perspective înainte de 2025. „Aroganța UE a ucis acordul”, a declarat un diplomat dintr-o țară terță.

De asemenea, liderii UE au plecat cu mâinile goale după ce au zburat în îndepărtata Newfoundland pentru un recent summit în Canada, unde rezultatele nu au mers mai departe de reafirmarea parteneriatului existent.

Și un acord critic cu Statele Unite privind mineralele, care urma să deblocheze accesul la creditele fiscale în cadrul Legii privind reducerea inflației, a eșuat în ajunul unui summit la nivel înalt din octombrie.

Între timp, o dispută pe tema oțelului care datează încă de pe vremea președinției lui Donald Trump continuă să se agraveze, cele două părți fiind în impas cu privire la prelungirea unui armistițiu comercial existent până în 2024.

„În special cu SUA, ambițiile președintei Comisiei Eurpene au împiedicat încheierea unor acorduri care ar fi fost posibile”, a precizat un oficial european.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
693 afisari

1 COMENTARIU

  1. Doamna Ur sula va mai candida pentru inca un mandat in fruntea UE.Si, culmea, are sustinere de la PPE, partidul progresistilor aburitori.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger