AcasăPoliticaLansatoarele de rachete pentru Ucraina, doar un business american?

Lansatoarele de rachete pentru Ucraina, doar un business american?

Statele Unite au anunțat că trimit mai multe sisteme de lansatoare de rachete în Ucraina, dar capacitatea acestora de a face o diferență reală pe teren împotriva armatei ruse nu este atât de clară.

Anunțul se referă la Himars, un sistem mobil  montat pe vehicule blindate ușoare. Armatele rusă și ucraineană folosesc deja arme similare, dar Himars au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise. Dar cele care urmează să fie livrate Kievului de această dată au o rază de acțiune limitată la aproximativ 80 km.

Washingtonul nu dorea ca armata ucraineană să poată trage asupra unor ținte de pe teritoriul rusesc. „Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a declarat Joe Biden.

Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare: una poate lansa șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare.

Armata americană are deja sisteme Himars în Europa. Membrii NATO, Polonia și România, de asemenea, le au. Cantitatea pe care Washingtonul intenționează să o trimită în Ucraina nu a fost încă precizată.

Lansatoarele de rachete multiple americane ar permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzime pozițiile rusești în timp ce își plasează bateriile mai departe de front.

Rachetele, lansate câte șase de pe Himars, sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.Însă americanii nu vor furniza Ucrainei rachete tactice ATACMS cu rază de acțiune de 300 km.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, Statele Unite au ajutat Ucraina, evitând în același timp cu orice preț să întreprindă orice acțiune care ar putea fi văzută ca o provocare de către Rusia – de teamă că conflictul s-ar putea extinde în Europa.

Acest lucru a dus, în special, la refuzul de a sprijini în mod deschis atacurile ucrainene pe teritoriul rus. Cu rachete, drone și elicoptere, forțele de la Kiev au efectuat deja atacuri în provinciile ruse învecinate.

Dacă Washingtonul ar fi decis să livreze rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune cu sistemele Himars, Kievul ar fi putut, teoretic, să fi vizat mari orașe și centre militare ruse, inclusiv baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.

author avatar
National
592 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger