AcasăPoliticaLaie sau bălaie? Occidentul trebuie să aleagă ce cale să urmeze în...

Laie sau bălaie? Occidentul trebuie să aleagă ce cale să urmeze în războiul din Ucraina

Occidentul se confruntă în acest moment cu o alegere crucială: să sprijine Ucraina sau să cedeze un avantaj irecuperabil Rusiei

Occidentul se confruntă în acest moment cu o alegere crucială: să sprijine Ucraina sau să cedeze un avantaj irecuperabil Rusiei.

Dacă ofensiva din 2023 a armatei ucrainene ar fi decurs conform planului, forțele sale ar fi străpuns așa-numita Linie rusească Surovikin în provincia Zaporojia și ar fi eliberat Melitopolul, tăind drumurile care leagă Rusia de Crimeea. Nu s-a întâmplat așa.

Rusia are acum aproximativ 340.000 de soldați în sudul Ucrainei. Armata ucraineană are nevoie de muniție de artilerie și sisteme de apărare antiaeriană occidentale. Dar ajutorul din partea Statelor Unite și Uniunii Europene nu poate fi asigurat constant. Prin urmare, generalii ucraineni nu pot elabora planuri de luptă pe termen lung dacă nu dispun de armament și rezerve.

Occidentul s-a amăgit crezând că finanțarea Ucrainei  este doar o simplă donație de bani. Dincolo de front, costurile se extind dramatic.

Unii lideri ocidentali sugerează începerea negocierilor cu Vladimir Putin, deoarece Volodimir Zelenski susține că toate teritoriile ucrainene ocupate de Rusia trebuie eliberate până în octombrie. Acest plan nu este realizabil, Ucraina nu mai poate câștiga nimic fără sprijin occidental.

Aliații Kievului nu doresc o ciocnire directă cu Rusia, dar Kremlinul caută din ce în ce mai mult să extindă sfera confruntărilor sale indirecte cu Occidentul. Putin a declarat în repetate rânduri că vrea să schimbe logica sistemului internațional.

Dacă Occidentul intenționează să facă concesii Rusiei, se vor întâmpla probabil două lucruri, notează analiștii militari americani. În primul rând, Rusia va încălca în mod persistent încetarea focului, așa cum a făcut-o cu toate iterațiile acordurilor de la Minsk din 2015, în timp ce își reconstruiește armata pentru a finaliza sarcina de a ocupa Kievul. În al doilea rând, Rusia le va argumenta aliaților săi că SUA și UE pot fi învinse prin perseverență și dezbinare.

Statele Unite și aliații lor europeni se află în fața unei alegeri. Pot fie să elaboreze o strategie imediată pentru a consolida instruirea pe care o oferă armatei ucrainene, să clarifice opiniei publice că termenul limită din octombrie 2024 pentru eliberarea teritoriului trebuie prelungit și să susțină nevoile materiale ale Ucrainei până în 2025, fie pot continua să creadă în mod fals că războiul se află într-un impas, tergiversând și cedând avantajul Rusiei.

Ultima opțiune ar fi o greșeală teribilă: pe lângă extinderea parteneriatelor sale în Africa, Rusia își consolidează colaborarea cu China, Iranul și Coreea de Nord. Iar dacă o pierdere în Ucraina sfârșește prin a demonstra că Occidentul nu poate face față unei singure provocări la adresa arhitecturii de securitate a lumii, adversarii săi vor crede cu greu că poate face față mai multor crize deodată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
458 afisari

4 COMENTARII

  1. Daca Rusia are acolo 340 de mii de soldati (in realitate are 614 mii), acolo pentru a-i invinge trebuie, 7-8 sute de mii de militari, o mie cinci sute de de tancuri, 3-4 mii de tunuri autopropulsate, mii de masini de lupta grele, 2 sute de avioane de bombardament, 3-4 sute de avioane de vanatoare, sute de mii de drone, sute de racgete sol sol, mii de rachete antiaeriene si… Si atunci Rusia va putea fi impinsa inapoi din Ucraina.
    Poate cineva asigura asemenea forte acolo in 2024 ? Evident ca nu si acolo totul este o masina de distrugere a bunastarii americanilor si europenilor, o risipa , o masina de tocat fara rost miliarde de euro si dolari.

  2. JACOTA SI STRATEGIA = BABA SI MITRALIERA !.
    Razboiul sub steag fals este facatura americanilor care au pus ochii pe Ucraina ,momeala cu intrarea in NATO este o prosteala pentru niste habarnisti.
    In NATO nu intra nici o tara care are conflicte inghetate sau dispute cu vecinii !, cand va da Rusia Ucrainei un document in acest sens ??,NICIODATA !.
    America a mers la CACIALMA , le-a luat ucrainienilor milioane de hectare de teren agricol !,vizau deasemenea resursele miniere din DOMBAS !.America prin tratatul TTIP voia o Uniune Europeana VASALA AMERICII !!, AMERICA A INSTRUMENTAT CRIZA ENERGETICA SI INFLATIA IN UE !,AZI PUNE UE SA PLATEASCA COSTURILE MENTINERII STARII DE RAZBOI CU RUSIA !.
    AMERICA ESTE IN FATA ALTUI AFGANISTAN !,AMERICA INCEARCASA TRAGA DUPA EA IN PRAPASTIE SI UE !!.
    DACA EUROPENII S-AU TAMPIT !!!!, VOR FI TARATI IN RAZBOIUL CU RUSIA ,SUTE DE ANI DE CIVILIZATIE VOR FI FACUTE PRAF SI PULBERE DACA VOR SPRIJINI AMERICA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger