Deși este de obicei uitată în Occident, administrația Trump – nu cea a lui Barack Obama sau a lui Joe Biden – a fost cea care a început furnizarea de arme Ucrainei în 2017.
Trump a permis și serviciilor secrete americane să consolideze prezența în Ucraina – o mișcare care a jucat un rol important în prevenirea victoriei ruse în primele luni ale anului 2022.
De fapt, în afară de unele remarci diplomatice la adresa lui Vladimir Putin, președintele ales al SUA a făcut puține lucruri pentru a îmbunătăți relațiile cu Rusia, potrivit lui Anatol Lieven, fost corespondent de război și director al Programului Eurasia la Quincy Institute for Responsible Statecraft. În plus, l-a sfătuit pe Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina.
În urma victoriei electorale a lui Trump, Ministerul rus de Externe a declarat că „nu își face iluzii” în ceea ce îl privește, adăugând că „elita politică conducătoare din America aderă la principiile anti-rusești și la politica de ”îngrădire a Moscovei”, indiferent de partidul aflat la conducere.
Două angoase
Când vine vorba de negocieri cu administrația republicană pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Kremlinul se teme de o repetare a inițiativei notorii a lui Trump de a negocia un acord cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Trump îi poate face lui Putin o ofertă de pace pe care o consideră cu adevărat generoasă și viabilă, dar care nu îndeplinește condițiile minime ale Rusiei. Kremlinul se teme, de asemenea, că opozanții unui acord din cadrul Departamentului de Stat l-ar putea pregăti în mod deliberat pe Trump să eșueze în acest fel.
Zelenski neseriosul
Pentru a avea șanse de succes, negocierile oficiale vor trebui să fie precedate de discuții pregătitoare, de preferință în secret. Nu se cunosc încă alegerile lui Trump pentru secretarul de stat și consilierul pe probleme de securitate națională și nici care va fi atitudinea acestora față de Rusia și Ucraina.
Cu toate acestea, realitatea militară pare să fi convins majoritatea membrilor echipei sale că recuperarea de către Ucraina a întregului teritoriu pierdut este acum imposibilă. După cum a declarat un consilier al campaniei 2024, Bryan Lanza, pentru BBC săptămâna aceasta: ”Dacă președintele Zelenski vine la masă și spune putem avea pace doar dacă avem Crimeea, ne arată că nu este serios. Crimeea este pierdută.” Lanza a adăugat că planul SUA este „nu o viziune pentru câștig, ci o viziune pentru pace”.
Ce va face Rusia ?
Rusia ar putea accepta un moratoriu îndelungat asupra cererii Ucrainei de aderare la NATO – de exemplu, 20 de ani, așa cum ar fi propus unii membri ai echipei lui Trump – dar aceasta este o chestiune care poate fi clarificată doar în cadrul discuțiilor.
Dacă rușii știu că singurul teritoriu pe care îl vor obține în Ucraina este cel pe care îl ocupă efectiv, atunci, în mod evident, au un stimulent uriaș pentru a cuceri cât mai mult teren posibil înainte ca Trump să intre în funcție.
Voi chiar credeti ca Rusia,Putin se tem de Trump?
Asta e vrajeala
Putin si Rusia chiar se tem de SUA.
De aceea au luat masuri sa detina cca. 1000- de focoase nucleare mai mult decit SUA si OTAN la un loc !
Fricosi mai sint rusii astia !
D-la Jacota, nu va mai afectati prestigiul cu ineptiile altora. Kremlinul a demonstrat deja ca nu se teme de nimeni. Infumuratilor Vestici, „EU number one,” doar latratul la Luna le-a mai ramas.
Trump executa in tocmai si la timp, ce i se comanda de către Putin