AcasăPoliticaKlaus Iohannis, mesaj de ultimă oră cu privire la relaţiile SUA-România. Reacția...

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră cu privire la relaţiile SUA-România. Reacția americanilor

Klaus IohannisKlaus Iohannis și Donald Trump

Astăzi, 14 iunie, se împlinesc 140 de ani de la stabilirea formală a relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite ale Americii şi România, sub domnia Principelui Suveran Carol I și în timpul Președintelui Rutheford B. Hayes al SUA.

Legăturile dintre România şi Statele Unite sunt pe cât de multiple, pe atât de variate, putând fi percepute în toate aspectele economiei, societăţii, cooperării militare, culturale, educaţionale, sportive, toate fiind construite pe legături umane solide.

Președintele României,  Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii. Șeful statului afirmă că relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii sunt, la 140 de ani de la stabilirea lor, mai „puternice” ca oricând, potrivit presidency.ro.

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis

La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă.

Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale. Iar dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu Președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre.

Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

Parcursul ascendent al relațiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Parteneriatul nostru Strategic pentru secolul XXI, dimensiune esențială a politicii externe a României, care oferă perspective ample de cooperare într-o arie largă de domenii – politic, securitar, economic, cercetare, tehnologie, știință și educație, contacte inter-umane. Vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmată în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicații de ordin economic, social și politic pentru următorul deceniu – așa cum o arată Declarația Comună pe care am adoptat-o împreună cu Președintele Statelor Unite pe 20 august 2019, în cadrul vizitei mele la Casa Albă.

Relația privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă și rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România și SUA au știut să dea măsura solidității și solidarității în relația noastră bilaterală, acordându-și reciproc ajutor și demonstrând practic valoarea acțiunii comune în favoarea propriilor cetățeni.

Este o mare satisfacție să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând.

În calitate de Președinte al României, sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic!

Reacția americanilor

Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a transmis un mesaj românilor din partea Statelor Unite, la împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

„Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a despărțit, Statele Unite au găsit o cale de a ține legătura cu românii prin Radio Europa Liberă, lucrând cu jurnaliști, disidenți, a transmis știri și a păstrat vii speranțele de libertate și democrație”, spune înaltul oficial american.

Philip Reeker a mai arătat că „relațiile dintre noi sunt mai strânse acum ca niciodată” și a afirmat că se fac eforturi susținute pentru a spori cooperarea pe mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept. Oficialul american amintește totodată că Statele Unite au fost printre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu România.

author avatar
Andreea Vlad
374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger