AcasăPoliticaKlaus Iohannis, artizanul unui moment istoric: s-a adoptat Declarația de la Porto

Klaus Iohannis, artizanul unui moment istoric: s-a adoptat Declarația de la Porto

klaus iohannisKlaus Iohannis, artizanul unui moment istoric: s-a adoptat Declarația de la Porto

Klaus Iohannis a participat, în perioada 7-8 mai 2021, la Porto, la Summitul Social european, la reuniunea informală a Consiliului European, precum și la Summitul UE-India.

Ce s-a întâmplat, de fapt, acolo? Au avut loc, practic, două evenimente: 1. Conferința la nivel înalt pe teme sociale, cu participarea partenerilor sociali, și 2. reuniunea informală a Consiliului European.

Care au fost subiectele discutate?

Au fost abordate trei ateliere tematice – „Ocuparea și locurile de muncă”, „Competențe și inovare”, „Bunăstarea și protecția socială”. Preşedintele României a susținut o intervenție în cadrul atelierului tematic „Competențe și Inovare”.

El a subliniat importanța unei educații de calitate, atât pentru persoanele tinere, cât și pentru persoanele adulte, deja active, evidențiind rolul acesteia în susținerea unei mai bune integrări pe piața muncii, precum și pentru dezvoltarea societății în ansamblu.

De asemenea, şeful statului român a făcut referire la importanța unei corelări mai puternice a sistemului educațional cu nevoile pieței muncii, evocând necesitatea unor abordări flexibile care să faciliteze dobândirea de competențe și adaptarea la evoluțiile pieței muncii.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a prezentat principalele coordonate ale proiectului „România Educată”, inițiativă strategică lansată la nivel național pentru reformarea și modernizarea sistemului educațional, și a evidențiat implicarea în acest proiect a unei game largi de actori instituționali și privați: școli, universități, asociații ale părinților, asociații ale studenților, sindicate și companii.

Ce este Declarația de la Porto?

Șefii de stat și de guvern au agreat Declarația de la Porto, document care stabilește agenda politicii sociale europene pentru perioada următoare.

Declarația subliniază importanța unității și solidarității pentru definirea proiectului european, promovarea modelului social european, a coeziunii sociale și a prosperității în Uniune, precum și în combaterea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19.

Pilonul European al Drepturilor Sociale este considerat un element fundamental al redresării post-criză, care trebuie să fie colectivă, incluzivă și coezivă.

Klaus Iohannis a mai arătat că un element cheie pentru o Europă socială puternică este libera circulație a lucrătorilor. În context, Președintele Klaus Iohannis a reamintit rolul esențial al acestora în asigurarea unei Piețe Unice funcționale și a punctat necesitatea garantării unei mobilități juste a forței de muncă și a accesului nediscriminatoriu la protecție socială pentru lucrătorii mobili.

author avatar
Andrei Ștefan