AcasăPoliticaKlaus face redresare și reziliență fără bani

Klaus face redresare și reziliență fără bani

„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, extrem de important pentru România. Iată că după discuții foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți de negociere am obținut pentru România 79,9 miliarde euro, pentru proiectele europene, o sumă impresionantă”, declara Klaus Iohannis la sfârșitul lui iulie 2020. Nu a negociat nimic, s-a dovedit că suma reprezenta partea ce i se cuvenea României conform calculele făcute de Comisia Europeană. Erau bani care se acordau pentru combaterea efectelor pandemiei.

PSD calcă apa zicând că face politică

Dacă se negocia cu adevărat și se bătea palma, am fi rămas cu banii aceia. Dar în scurt timp nu se mai vorbea decât de 30 de miliarde. Nimeni nu l-a întrebat pe Iohannis unde este diferența și nici el nu a avut vreo inițiativă de a limpezi apele. Singurul care ar fi putut să întrebe ce s-a întâmplat cu banii ar fi fost PSD, dar acesta are un contract de nonbeligeranță cu Cotroceniul. Acum se discută de vreo 17 miliarde, dacă vor fi și alea, din care vom primi o brumă prin septembrie, probabil.

Blana ursului din pădure

Înainte de declarația mincinoasă de la Bruxelles, născocită pentru a întreține grandomania președintelui, se lansase Planul Național de Investiții și Relansare Economică. Este o altă porcărie marca PNL, căci și un elev de clasa X-a ar fi văzut că nu sunt pomenite sursele de finanțare. Cum să construiești ceva dacă nu ai bani? Ce investiții se pot face? Cum să construiești 3.000 de kilometri de autostrăzi, cum se lăuda Ludovic Orban, când tu nu ai bani decât pentru o roabă de asfalt?

Nu este primul semnal de alarmă tras de eurodeputatul Victor Negrescu

Se așteptau rezultatele negocierilor purtate de Iohannis? Și dacă nu primeam cât mizam? Sau, și asta cred că s-a întâmplat de fapt, se știa suma, ceea ce înseamnă că Iohannis a mințit când a afirmat că aceasta reprezintă rodul strădaniilor lui. În concluzie, PNL, sub oblăduirea președintelui, lansează un Plan de investiții bazându-se, de fapt, pe banii care s-ar putea obține prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Un plan care, până în prezent, a fost respins de două ori de Comisia Europeană. Câtă logică are socoteala aceasta, când te bazezi pe blana ursului din pădure?

Planul e respins de bun ce este

Nici cu PNRR nu stăm prea bine. După felul în care este întocmit ar putea fi implementat prin august 2026. „Proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare și necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri față de varianta propusă și pe zona de educație și pe cea dedicată administrației locale. De fapt, Guvernul nu a fost capabil să scrie proiecte serioase și concrete și nu a reușit să obțină nimic pentru România în negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene. Nu a reușit nici să obțină fondurile promise pentru transport și agricultură”, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar PSD. Ce conține PNRR de este respins? Nimeni nu știe, cu excepția celor care l-au întocmit și care se laudă că e bun. Coaliția de guvernare refuză cu îndârjire să-l prezinte în Parlament pentru a se discuta pe marginea lui și a fi îmbunătățit. Este aceeași încăpățânare prostească, similară cu a lui Iohannis. Ce fac ei este foarte bine. Numai că după un timp apar și rezultatele care dovedesc contrariul.

Orgolii și ambiții ieftine

Guvernul, atrage atenția Negrescu, ar trebui să renunțe la orgoliile și interesele care blochează orice discuție. Societatea civilă, partenerii sociali și partidele politice ar trebui să fie parte activă a dialogului pe marginea PNRR. Nu cred că se va întâmpla aceasta. Deocamdată este o bătălie acerbă între PNL și USR PLUS pentru preluarea Planului. Ultimii trag cu dinții de el, nu acceptă nicio discuție și asta pentru că vor să-și aroge toate meritele. Ghinea, de la Fonduri Europene, și Năsui, ministrul Economiei, nu vor să înțeleagă că Planul se referă la România, nu la USR, partidul din care fac parte.

Performanța lui Ghinea zero fonduri europene atrase când era în guvernul lui Cioloș

Ambii par a nu realiza că PNRR trebuie să genereze bunăstare, și nu să fie aprobat doar ca să fie aprobat. „România riscă să nu acceseze toți banii dacă va merge înainte cu planul în forma actuală. Comisia Europeană urmează să verifice implementarea planului de două ori pe an, putând să decidă tăierea fondurilor alocate”, spune Negrescu. Cu banii tăiați, ce redresare face Iohannis? Cu banii din buget? Dacă existau după cum se laudă Cîțu că ne situăm pe poziții fruntașe în Europa, ar fi făcut-o până acum. Noi, însă, așteptăm și al doilea urs din pădure căruia să-i vindem blana. Apoi, pe al treilea.

author avatar
Valentin Boeru
1.814 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger