AcasăPoliticaKissinger, un diplomat legendar la curtea “Împăratului Roșu”

Kissinger, un diplomat legendar la curtea “Împăratului Roșu”

China nu uită „vechii prieteni”

Președintele chinez Xi Jinping l-a primit joi la Beijing pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger, salutat în presa de stat drept un „diplomat legendar” pentru apropierea dintre China și Statele Unite în anii 1970.

Întâlnirea  a avut loc  într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt la un nivel minim istoric, în ciuda unei serii recente de vizite diplomatice din partea Statelor Unite.

Kissinger, care a împlinit recent 100 de ani, a vizitat în secret Beijingul în iulie 1971, când era consilier naţional pentru securitatea SUA, pentru a stabili legături cu China comunistă, deschizând calea pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon la Beijing în 1972. Această mână întinsă Chinei a pus capăt izolării gigantului asiatic și a contribuit la ascensiunea sa, inițial economică, pe scena mondială.

„Relațiile sino-americane vor fi asociate pentru totdeauna cu numele lui Kissinger, iar poporul chinez își va aminti mereu de dumneavoastră”, i-a spus  președintele Xi lui Kissinger, potrivit televiziunii de stat CCTV.Fostul secretar de stat american a fost primit chiar în camera în care a lucrat pentru apropierea de China în urmă cu 50 de ani, la Diaoyutai, vila  de protocol a guvernului din Beijing.

Din 1971,  Kissinger a vizitat China de peste 100 de ori, a precizat CCTV. De asemenea,  ministrul de Externe Wang Li i-a mulțumit lui Kissinger pentru „contribuțiile sale istorice la dezghețarea relațiilor dintre China și Statele Unite”. „Politica americană față de China are nevoie de înțelepciunea diplomatică a lui Kissinger și de curajul politic al lui Nixon”.

New York Times a relatat că vizita lui Kissinger la Beijing poartă un  „simbolism puternic”, deoarece a transmis un mesaj despre cât de multă importanță acordă China și președintele Xi Jinping „vechilor prieteni”.

Kissinger a declarat că în lumea de astăzi coexistă provocări și oportunități, iar  Statele Unite și China ar trebui să elimine neînțelegerile, să mențină relații în mod pașnic și să evite confruntările.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Henry Kissinger, un favorit de mulți ani al elitei politice de la Wasgington,  a făcut avere după ce a părăsit politica, oferind consultanță companiilor care investesc în China. El a avertizat, de asemenea, împotriva unei înăspriri a politicii SUA față de Beijing.

Vizita sa în China a coincis cu cea a emisarului american pentru climă, John Kerry, și după călătoriile altor înalți oficiali ai SUA, precum secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și secretarul de stat Antony Blinken.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
741 afisari

10 COMENTARII

  1. Ati uitat sa spuneti ca chinezii au refuzat propunerile americane .Ceea ce vedem intre China si USA este rivalitate economica fara niciun fel de limite.Din anii 1970 multe companii americane vechi au inchis recent afacerile si au plecat.Tot ce discuta intre ei chinezii si americanii e o chestie economica pe care nu o stiu decat cateva persoane,nimic nu e public.Ultima intalnire nu a fost ceva care sa aduca vreo schimbare in vreun fel.Au discutat,au facut poze si gata

  2. Cat de groasa o fi treaba cu „incalzirea globala” daca batrana reptila, de 100 de ani, s-a dus la regele dragon?
    Vom afla raspunsul incepamd cu 2025.

  3. Se pisa Imparatul Rosu pe putregaiul amerlocc care trebuia sa fie la sala de asteptare la crematoriu

  4. E GROASA RAU !!, DACA AMERICANII AU APELAT IAR LA KISSINGER PENTRU A RELUA DISCUTIILE ,PENTRU A FI PRIMITI LA BEJING LA NIVEL INALT.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger