Cauta

Killnet, hackerii-activiști ai Rusiei: o gloată online furioasă

Killnet, colectivul de hackeri pro-Kremlin, a lansat în această vară o avalanșă de atacuri asupra rețelelor guvernamentale occidentale și a infrastructurilor critice, revendicând cu voce tare victorii pe canalele de socializare și în presa rusă și provocând dureri de cap autorităților de securitate ale adversarilor Rusiei.

Killnet este radical diferit de hackerii foarte pricepuți ai Rusiei care lucrează pentru grupurile agențiilor sale de informații, precum Fancy Bear și Sandworm – și și-a câștigat faima prin piratarea Comitetului Național Democrat din SUA și, respectiv, prin lansarea ransomware-ului devastator numit NotPetya.

Seamănă mai degrabă cu o gloată online furioasă și naționalistă înarmată cu instrumente și tactici de ofensivă cibernetică de slabă calitate, notează Politico. Killnet are succes în stabilirea unei narațiuni despre război.

„Mulți din Rusia îi văd ca pe niște eroi”, a declarat Stefan Soesanto, un cercetător de la Centrul pentru Studii de Securitate de la ETH Zurich. „Scopul Killnet este de a-i face pe europeni să plătească pentru sprijinul lor neechivoc față de Ucraina și de a pedepsi guvernele occidentale pentru sentimentul lor antirusesc.”

Grupul a devenit celebru pentru că a lansat atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service) și pentru că a „defăimat” site-uri web, prin care postează mesaje pro-ruse. A apărut pentru prima dată în ianuarie ca un furnizor de servicii de piraterie informatică, dar când tancurile rusești au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Killnet a devenit rapid foarte vocal în susținerea ofensivei rusești.

În ultimele luni,  a vizat peste 10 țări occidentale, inclusiv Letonia, Lituania, Norvegia, Italia, SUA și, cel mai recent, Estonia. Unul dintre cele mai mediatizate atacuri ale grupului a avut loc în luna mai împotriva concursului Eurovision.

Războiul a opus Killnet unor colective similare care sprijină Kievul. Grupul de hackeri Anonymous a declarat război Rusiei încă de la începutul conflictului, iar guvernul ucrainean și-a mobilizat sectorul IT intern și simpatizanții internaționali pentru a forma o „Armată IT a Ucrainei” care coordonează campaniile cibernetice și atacurile asupra țintelor rusești.

Killnet a declarat că dorește să coopereze cu guvernul rus, dar până în prezent nu există indicii că se află sub controlul direct al oficialilor statului.

Ultimele stiri

  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Tragedie într-o stație de metrou din București: un bărbat a murit/Primele informații de la Poliția Capitalei și Metrorex
  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 23 mai 2025 – Dorești să faci mai mult decât poți
  • Exit mobile version