AcasăPoliticaKillnet, hackerii-activiști ai Rusiei: o gloată online furioasă

Killnet, hackerii-activiști ai Rusiei: o gloată online furioasă

Killnet, colectivul de hackeri pro-Kremlin, a lansat în această vară o avalanșă de atacuri asupra rețelelor guvernamentale occidentale și a infrastructurilor critice, revendicând cu voce tare victorii pe canalele de socializare și în presa rusă și provocând dureri de cap autorităților de securitate ale adversarilor Rusiei.

Killnet este radical diferit de hackerii foarte pricepuți ai Rusiei care lucrează pentru grupurile agențiilor sale de informații, precum Fancy Bear și Sandworm – și și-a câștigat faima prin piratarea Comitetului Național Democrat din SUA și, respectiv, prin lansarea ransomware-ului devastator numit NotPetya.

Seamănă mai degrabă cu o gloată online furioasă și naționalistă înarmată cu instrumente și tactici de ofensivă cibernetică de slabă calitate, notează Politico. Killnet are succes în stabilirea unei narațiuni despre război.

„Mulți din Rusia îi văd ca pe niște eroi”, a declarat Stefan Soesanto, un cercetător de la Centrul pentru Studii de Securitate de la ETH Zurich. „Scopul Killnet este de a-i face pe europeni să plătească pentru sprijinul lor neechivoc față de Ucraina și de a pedepsi guvernele occidentale pentru sentimentul lor antirusesc.”

Grupul a devenit celebru pentru că a lansat atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service) și pentru că a „defăimat” site-uri web, prin care postează mesaje pro-ruse. A apărut pentru prima dată în ianuarie ca un furnizor de servicii de piraterie informatică, dar când tancurile rusești au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Killnet a devenit rapid foarte vocal în susținerea ofensivei rusești.

În ultimele luni,  a vizat peste 10 țări occidentale, inclusiv Letonia, Lituania, Norvegia, Italia, SUA și, cel mai recent, Estonia. Unul dintre cele mai mediatizate atacuri ale grupului a avut loc în luna mai împotriva concursului Eurovision.

Războiul a opus Killnet unor colective similare care sprijină Kievul. Grupul de hackeri Anonymous a declarat război Rusiei încă de la începutul conflictului, iar guvernul ucrainean și-a mobilizat sectorul IT intern și simpatizanții internaționali pentru a forma o „Armată IT a Ucrainei” care coordonează campaniile cibernetice și atacurile asupra țintelor rusești.

Killnet a declarat că dorește să coopereze cu guvernul rus, dar până în prezent nu există indicii că se află sub controlul direct al oficialilor statului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
251 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger