AcasăPoliticaKaliningrad, piatra din pantoful NATO

Kaliningrad, piatra din pantoful NATO

Enclava rusă reprezintă o amenințare pentru alianța nord-atlantică în regiunea Mării Baltice

Aderarea Suediei la NATO va provoca o transformare fundamentală a arhitecturii de securitate în regiunea Mării Baltice. Acolo unde se află și enclava rusă Kaliningrad.

Cândva capitala Prusiei Orientale, orașul cunoscut sub numele de Konigsberg a fost capturat de Armata Roșie și încorporat în URSS sub numele de Kaliningrad. În timpul Războiului Rece, a constituit o parte esențială a frontierei sovietice împotriva NATO. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, a fost transformat în exclava care este astăzi.

Odată cu extinderea NATO în 2004, Polonia și statele baltice au fost incluse în alianța occidentală. În timp ce acest lucru a reprezentat un eșec major pentru Rusia, a creat, de asemenea, o enigmă de securitate pentru NATO. Conform unui exercițiu de război realizat de Rand Corporation, un think tank american, o invazie rusă a Estoniei și Letoniei ar putea fi realizată în 48 de ore. Dacă s-ar întâmpla, ar putea NATO să vină în ajutor? Aici a fost momentul în care Kaliningrad a intrat serios în scenă.

Sub președinția lui Vladimir Putin, Kaliningrad a fost transformat în ceea ce în jargonul militar se numește o „bulă” A2/AD (Anti-Access/Area Denial). În plus față de forțele terestre, avea baterii puternice de rachete anti-navă care controlau coasta și baterii de apărare aeriană, Cel mai important, găzduia rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară.

Orice ambiție a unei forțe NATO de a veni în ajutorul Estoniei ar duce un efort pentru a trece de Kaliningrad. Enclava rămâne o amenințare, chiar dacă garnizoana sa militară formidabilă a fost degradată, deoarece toate unitățile au fost obligate să trimită cea mai mare parte a trupelor în Ucraina. Locul unde ar putea izbucni un conflict între alieanța nord-atlantică și forțele rusești ar fi o  fâșie de teritoriu cu o lungime de 65 km de-a lungul frontierei dintre Polonia și Lituania, numită „Coridorul Suwalki. Acest coridor leagă Kaliningrad de Belarus.

Prin urmare, Rusia și Belarus ar putea să se angajeze în reconstrucția unei poziții militare împotriva NATO în regiunea Mării Baltice.În cazul unei escaladări a războiului din Ucraina care ar determina implicarea directă a NATO, Kaliningrad ar deveni un punct nevralgic, având în vedere că o mare parte din economia sa este direcționată către susținerea armatei Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.103 afisari

9 COMENTARII

  1. La fel Osetia de ND, Osetia de SD apoi Donbas apoi Crimeea etc…
    Asta e civilizatia lor viol crima furt chiar si furt de teritorii.

    • Ia o enclava de mu e cu repetitie , ARDEALUL A FOST , ESTE SI VA FI PAMANT ROMANESC IN VECII VECILOR ! AMIN !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger