AcasăPoliticaJustiția, luată la pinteni

Justiția, luată la pinteni

Ceea ce nu a făcut Parlamentul într-un an, uite cum vine #rezist și rezolvă în câteva minute. Dacă intră în practica judiciară, nici nu mai este nevoie ca Stelian Ion, ministrul Justiției, să-și încrunte circumvoluțiunile pentru a găsi soluții privind desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Speță banală la Curtea de Apel Pitești. Proces deschis de o asociație de locatari împotriva unui magistrat care săvârșise mai multe abuzuri. Judecătorul s-a pronunțat cu o viteză uluitoare. SIIJ, în a cărui competență materială intra rezolvarea cauzei, nu poate da nicio soluție. Și asta pentru că, în opinia judecătorului, Secția nu își justifică existența. Mai mult, poate fi folosită ca instrument de control politic al activității judecătorilor și procurorilor. Atât a înțeles el din decizia Curții Europene de Justiție și a acționat ca atare. Curtea Europeană a spus altceva, că nu se poate pronunța cu privirea la desființarea SIIJ atât timp cât nu au fost încălcate condițiile de înființare a ei și, dincolo de aceasta, există instanțele naționale care reglementează nepotrivirile.

Judecătorul a fost mai practic. A potrivit totul cu mâna, ca să nu mai piardă timpul. A potrivit în așa fel încât a ajuns la concluzia că are capacitatea să modifice o lege prin hotărârea pronunțată. Că nu are niciun drept în sensul ăsta e altă poveste. Iar pe procurorul de caz l-a trimis pe coclauri să-și decline competența. La care Parchet, căci niciunul nu poate prelua competențele Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție? Este întâmplătoare acțiunea judecătorului? Nu prea îmi vine să cred. Este unul dintre semnatarii memoriului prin care magistrații #rezist s-au opus modificărilor legilor justiției. Se aude că hotărârea lui era așteptată de multă lume. În raport de conținut, #reziștii urmează să declanșeze atacurile. Nu interesează pe nimeni procesul, când și cum se va soluționa. De bază rămâne posibilitatea prin care Secția poate fi desființată, mai ales dacă soluția intră în practica judiciară, după cum spuneam.

author avatar
Valentin Boeru
722 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger