AcasăPoliticaJustiția chioară și DNA-ul cu două fețe

Justiția chioară și DNA-ul cu două fețe

Procurorii DNA au ”redefinit” abuzul în serviciu în cazul Liviu Dragnea

Refuzul eliberării condiționate a lui Liviu Dragnea, chiar și prezentat ca o mare victorie, nu este un triumf pentru nimeni. Nici pentru justiție, nici pentru DNA și nici pentru cetățeni. O simplă trecere în revistă a condamnărilor în dosarele DNA ne arată că niciun individ care a comis abuz în serviciu, indiferent de prejudiciu, nu a făcut vreo zi de închisoare. Cu o singură excepție, desigur.

Ca să-și recapete credibilitatea, și vor fi necesari ani buni pentru acest lucru, justiția și DNA-ul ar trebui să joace cartea imparțialității. Corupția nu poate avea culoare politică și, atâta vreme cât infractori dovediți o duc bine-mersi în libertate, iar oameni cu acuzații subțiri sunt băgați după gratii, justiția va rămâne chioară, iar DNA-ul va purta marca celor două fețe. Cazul Liviu Dragnea, indiferent de aparatul uriaș al propagandei care l-a scos întâiul infractor al țării, rămâne emblematic pentru forma fără fond a sistemului judiciar din ultimii ani și din prezent. Pe scurt, Liviu Dragnea, pentru care DNA a insistat în fața instanței să primească o condamnare mult mai severă, a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, infracțiune care nu se regăsește în Codul Penal, pentru că două angajate de la Direcția pentru Protecția Copilului nu ar fi trecut pe la serviciu. Culmea este că toți cei implicați direct în acest dosar, inclusiv cei acuzați de abuz în serviciu, au primit doar condamnări cu suspendare. Iar asta spune tot. În același timp, însă, Direcția Națională Anticorupție s-a dovedit extrem de blândă cu toate acuzațiile de abuz în serviciu din alte dosare, în care pedepsele cele mai grele au fost de genul prestărilor de servicii în folosul comunității. Bineînțeles că aceleași pedepse le-a cerut DNA și pentru infracțiuni mai ”mărunte”, cum ar fi luarea de mită în formă continuată, trafic de influență, șantaj și multe altele asemenea.

60 de zile de muncă pentru abuz în serviciu

Secretarul comunei Pantelimon, din județul Ilfov, Barna Angelica, a fost condamnată într-un dosar al DNA, în care era acuzată de abuz în serviciu, la 2 ani și nouă luni de închisoare cu suspendare și, concret, la 60 de zile de muncă în folosul comunității, pe care le va executa la Liceul Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleșoianu”. Într-un alt dosar al unui funcționar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, DNA a cerut închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. În cazul unui comisar de poliție din Mureș, cercetat de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și uz de fals, pedeapsa a fost de 2 ani și 5 luni închisoare cu suspendare și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității. Pedeapsa cu munca în folosul comunității a fost ceva mai dură, aceasta fiind o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș sau Sântana de Mureș, și pe o perioadă de 80 zile, în afara orelor de program, precum și în zilele nelucrătoare, afară de cazul în care datorită stării de sănătate nu poate presta această muncă.

Aceeași Mărie, altă pălărie

Într-un alt dosar de răsunet al DNA, cu acuzații de abuz în serviciu în formă continuată, fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, precum și secretarul Consiliului Local și directorul Direcției Comunicare, au primit toți pedepse cu suspendare, având doar obligația de a presta muncă în folosul comunității. Totodată, procurorii DNA au solicitat pedepse cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată pentru inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție,  șeful Serviciului Poliției Rutiere din Bistrița Năsăud și pentru șeful Poliției orașului Năsăud. Într-un dosar DNA de abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 7 milioane de lei, directorul general al Societății Feroviare de Turism- C.F.R. S.A. a fost pedepsit exemplar cu închisoare cu suspendare, dispunându-se plata prejudiciului. Deși lista exemplelor de acest fel este foarte lungă, încheiem cu un dosar DNA pe numele primarului municipiului Sighetu Marmației, care a fost condamnat la un an și 6 luni cu suspendare, fără muncă în folosul comunității, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.015 afisari

12 COMENTARII

  1. Claudia , nu-l mai victimiza pe Dragnea , cunosti bine ca e implicat in mai multe dosare , urmeaza sa plateasca pentru lucruri mult mai grave decat dosarul cu angajatele de la Directia pentru Protectia Copilului .

    • Mergeți pe principiul sa ramana in pușcărie ca stiti dumneavoastră ca a mai furat halal logică .

  2. Prostimea considera ca este un abuz „de partea buna a fortei”. Nu traim intr-un stat de drept, si nici nu meritam. Hiene pline de invidie, asta suntem.

  3. Claudia: Dragnea este din opozitie tu! el a falsificat acte tu ca sa le ia casele la oameni tu! el a traficat copii tu ,el facut evaziune tu, a facut porcarii prea multe tu!Nu l mai victimiza tu ,Claudea.Tu Claudea, pe oricine de la psd vrea seful din deal sa l piarda din calea sa il v a pierde tu!Ai vazut ce a patit Georgescu tu ?Atata l a intrebat seful :Mai esti liber ?Si imediat a fost dus tu la zduptu Claudea!Tu,au murit 11 oameni nevinovati cu dosare fake tu care dupa moarte s a constatat ca au fost hartuiti degeaba ,fapta neexistand tu Claudea tu!

  4. am vazut la tv discursul sefului dna cum stie el de dosare care sunt si in ce fel deci pe dragnea il tin ca asa vor nu ca e supus unei justitii oarbe!!!!!

  5. ,,Justitea” nu e oarba ,e aservita
    Pot sa l tina acolo pe Dragnea cat or vrea chiar pana si da obstescul sfarsit ,merita asta pentru ca nu a strigat ,nu a racnit in gura mare ca sa vada lumea cu cine avem de a face Este mai rau decat in Belarus ,mult mai rau Macar acolo lumea iese in strada ,scandeaza il sustine pe RomanAici jivinele ranjesc cu ochii holbati frecandu se pe burta precum lighioanele acelea din filmele horror insetate de sange si de moarte

  6. Care Belarus ,ma fraierilor,fata de dictatura analfabetilor pe care o traim in Romanaia acolo chiar e o democratie.Plus ca aia nu si-au pierdut mintile precum romanii cretini vesnic in cautarea vinovatului de serviciu.

  7. El este jivina din filmele HORROR amintite mai inainte de un postac anonim.Cu ochii holbasi coltii ranjiti parca e Clotilda hoata de voturi Atata ca asta are si sange pe muian si in gura

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger