AcasăPoliticaJustiția, bătută cu parul

Justiția, bătută cu parul

9 octombrie 2019. În plină campanie electorală pentru prezidențiale. Klaus Iohannis: „…și legile justiţiei, mai ştiţi de câte ori le-am trimis înapoi în Parlament, la Curtea Constituţională? Nu au ieşit perfecte, dar au ieşit totuşi departe de ce şi-au propus ei. A rămas treaba cu secţia specială de rezolvat, o rezolvăm şi pe asta.”

Un președinte, deci, se amestecă în treburile justiției fără niciun drept. Își depășește limitele, își depășește competențele. Iote, de aia nu mai poate el. Atunci, nimeni nu l-a pus la punct. Nimeni nu a avut curajul și, apoi, sala de la Romexpo era plină de peneliștii căzuți în extaz de parcă vedeau o vedetă din Hustler frecându-și coapsele de stativul microfonului. Acum, o judecătoare i-a dat o palmă cu piciorul, morală, evident, când i-a pus în vedere că, atunci când vorbește despre justiție și politică la un loc, își bagă nasul unde nu îi fierbe oala. Dacă i-ar fi spus-o între patru ochi, la o cafea, mai era cum era. Însă i-a spus-o neaoș, de față cu spuma judecătorilor și procurorilor adunați în Consiliul Superior al Magistraturii.

Ce vedem acum? Coaliția „Dreapta SRL” a dat încă un semn de supunere față de Klaus Iohannis. Și nu unul oarecare, ci exact cel prin care demonstrează că urmează pas cu pas cele mai prețioase indicații ale Făuritorului de Legi. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție urmează a fi desființată. Acesta este mandatul politic al ministrului de Justiție, indiferent cine ar fi el în noul guvern. Nu mai trebuie să existe judecători sau procurori luați la întrebări pentru abuzurile comise. Judecătorul este stăpânul suprem și nu dă socoteală. Nimănui. Poate doar celor care au început din nou să se miște pe culoarele prin care se transmit condamnările. Justiția este independentă. Și tot independentă este și când Iohannis îi spune ce trebuie să facă. La fel de independentă este și când un ministru are mandat să desființeze o secție care cercetează cum se fură la cântarul dreptății. Poți să tragi la răspundere un magistrat care ți-a dat zece ani degeaba? Nu e frumos. Poți să tragi la răspundere un magistrat care nu vede cum potentații zilei fură de rămâne pământul chel în urma lor? Nu. Și atunci de ce să mai ții secția asta? Ca să reclame Opoziția și societatea civilă la Curtea Europeană cât e de părtinitoare justiția română? De ce să mai ții în viață o secție unde sunt cercetate retrocedările cu cântec din Sibiu, deloc străine de numele lui Iohannis, abuzurile Codruței Kovesi, potlogăriile lui Negulescu „Portocală” sau furtul voinței unui popor când votează? Hai, jos cu ea și faceți cum vrea Iohannis. Parul pe ea!

author avatar
Valentin Boeru
941 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger