AcasăPoliticaJoe Biden și Xi Jinping au ceva în comun: ambii caută cu...

Joe Biden și Xi Jinping au ceva în comun: ambii caută cu disperare o victorie istorică

În cei 23 de ani de când SUA a primit China în Organizația Mondială a Comerțului, relația dintre cele două națiuni a trecut de la speranță la confruntare. Dar când Rusia a invadat Ucraina și a amenințat cu desfășurarea de arme nucleare, ceva s-a schimbat.

Chiar și China a fost zdruncinată – războiul nuclear nu este o opțiune. Apoi, Hamas a declanșat posibilitatea reală a unui război terestru generalizat în tot Orientul Mijlociu. În timp ce Biden și Xi se întâlnesc la San Francisco, toată lumea vrea o cale de ieșire.

Pentru Xi, un astfel de haos geopolitic reprezintă un risc existențial. China se destramă. Economia de 18 trilioane de dolari s-a prăbușit. Investițiile străine directe au devenit negative pentru prima dată, ceea ce a distrus orice speranță de creștere a vânzărilor la export. Inițiativa „Belt and Road” stagnează. Cu siguranță, Xi nu dorește un război fără sens cu SUA. Taiwanul poate aștepta.

Biden, între timp, are propriile probleme, relatează UnHerd. Atât Trump, cât și Robert F. Kennedy Jr. îi suflă în ceafă în sondaje. Doar 14% dintre americani consideră că Biden le-a îmbunătățit nivelul de trai. Amenințarea Chinei nu va schimba acest lucru.

Cu toate acestea, președintele s-a angajat într-o serioasă demonstrație de forță prin desfășurarea unor grupuri de portavioane în Pacific și în Orientul Mijlociu. Mesajul către China, Iran și Rusia este să se retragă; Biden este pregătit să escaladeze.

În realitate, însă, apetitul publicului pentru cheltuirea banilor în războaie externe a scăzut și mai mult odată ce Israelul a furat lumina reflectoarelor. Acum este aproape imposibil pentru Biden să justifice fonduri suplimentare pentru Ucraina, mai ales că președintele Zelenski a refuzat să organizeze alegeri, o mișcare care a ucis orice idee că el lupta pentru democrație.

Israelul nu se poate aștepta nici la un sprijin necondiționat din partea SUA. Perspectiva unui conflict în Orientul Mijlociu divizează voturile evreilor și ale tinerilor, ambele esențiale pentru șansele de realegere ale lui Biden.

Întrucât războiul este scump, precum și inflaționist, o apropiere geopolitică serioasă și istorică ar fi mult mai puțin costisitoare. Acum ar fi momentul în care atât SUA, cât și China ar putea accepta să se joace frumos pentru binele lumii.

Poate că Putin nu pierde în Ucraina, dar se confruntă cu o opoziție tot mai mare acasă. Poziția sa este precară: Rusia are nevoie de China, dar China nu are nevoie de Rusia. Același lucru este valabil și pentru Iran. Washingtonul este mai valoros pentru Beijing decât Moscova și Teheranul la un loc.

China a declarat deja că este „pregătită să îmbunătățească legăturile cu SUA la toate nivelurile” și s-a oferit chiar să negocieze un acord privind armele nucleare.

În cazul în care un acord între SUA și China este în curs de realizare,  reprezintă o ocazie rară de a modela și de a crea o nouă poveste pentru economia mondială și o nouă fază a relațiilor dintre superputeri.

Într-o lume în care toată lumea se pregătește pentru ce e mai rău, o notă de optimism nu ar strica.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
489 afisari

6 COMENTARII

  1. Titlu la aiurea a la Jacota.
    Ce disperare il paste pr Xi? Poate n-ai citit presa sa afli ca Xi a ajuns la San Francisco cu 4 asi in mana si nici pic de ingrijorare.
    China nu mai depinde nici macar de un cui de lemn de tehnica americana, europeana su din alta parte. Au ajuns sa fabrice cu tehnologie proprie tot ce ii intereseaza. De fapt asta era planul Chinei sa fie realizat pana in 2025. Dar iata ca l-au realizat mai repede cu 2 ani.
    Raducule tu ori minti ca esti platit ori esti in afara subiectelor pe care le ataci aiurea si dezorientezi oamenii .
    Hai arata-ne si noua de la ce i se tragea disperarea Chinei?
    Tot aud de ani de zile ca China se destrama, se darama si cade, dar in fapt ea se ridica tot mai sus si mai puternica si mai stralucitoare, stralucire ce ii influenteaza pe cei din jur.
    Stai linistit ca nu se intampla nici una dim grozaviile mincinoase ce le scrii tu. Problema este a Americii si a Europei ce vor face ele cu chipurile lor performante, caci China, cea mai mare consumatoare de cipuri -70% din productia lumii, nu v-a mai importa de la nimeni.
    Nvidia se roaga si lasa pretul doar ca China sa le cumpere si procesoarele lor pentru AI desi sunt mai incete, dar sunt totusi utilizabile.
    Tu pe ce lume traiesti Raducule, chiar asa ne iei, ca la obor, poti trece la strigaturi poate sa devii mai interesant si mai convingator.

  2. China ”se destrama” ?
    Asa ai primit ordin sa scrii, mai neterminatule ?
    Dar sua nu se destrama ?
    Intreaba la stapinii de sclavi si spune-ne si noua ca sa nu murim nefericiti !

  3. Asadar, Putin „se confruntă cu o opoziție tot mai mare acasă. Poziția sa este precară: Rusia are nevoie de China, dar China nu are nevoie de Rusia”. Ai citit in globul de cristal? FDe unde scoti ineptiile astea? China are nevoie ca de aer de petrol, pe care-l ia foarte ieftin de la rusnaci. China prin achizitia de petrol si gaze din Rusia a sustinut efortul de razboi din Ucraina. Si „acasa” ce opozitie are, ma rog, Putin? Tu scrii dupa dictare? Cine-ti dicteaza?

  4. Atât Trump, cât și Robert F. Kennedy Jr. îi suflă în ceafă în sondaje? Eu am inteles ca biden le sufla in ceafa, dar de la vreo 10 – 15m distanta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger