AcasăPoliticaJoe Biden, plimbare pe sârmă cu Israelul

Joe Biden, plimbare pe sârmă cu Israelul

De mai multe zile, președintele SUA  încearcă un echilibru delicat  cu  Israelul, Washingtonul arătându-și sprijinul pentru aliatul său, îndemnând în același timp la prudență și la o „pauză umanitară” în lupte pentru a permite livrarea de ajutoare în Gaza.

Biden se vede nevoit să găsească un compromis între sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru dreptul Israelului de a se apăra de la atacurile Hamas din 7 octombrie, cu îngrijorarea față de soarta civililor din Gaza și riscurile de extindere a conflictului.

Exercițiul devine din ce în ce mai dificil. Preocupările Washingtonului cu privire la planurile Israelului de a invada Gaza sunt din ce în ce mai mari, la fel ca și apelurile din întreaga lume pentru o încetare a focului în fața bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian.

Marți, Hamas a afirmat că 5.791 de palestinieni, majoritatea civili, inclusiv 2.360 de copii, au fost uciși de bombardamentele israeliene de represalii de la începutul conflictului.Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili în ziua atacului, potrivit autorităților israeliene, care au identificat aproximativ 220 de ostatici luați de Hamas.

Casa Albă afirmă în mod public că Statele Unite „nu dictează Israelului termenii” conflictului, în ciuda prezenței mai multor consilieri militari americani pe teren.

Întrebat de jurnaliști dacă le-a cerut liderilor israelieni să amâne o invazie terestră în Gaza, Joe Biden a răspuns: „Israelul propriile decizii”.

O încetare a focului în Fâșia Gaza „nu ar fi decât în beneficiul Hamas”, afirmă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Dar poziția reală a Statelor Unite pare să fie mai nuanțată. Joe Biden însuși părea să deschidă ușa unui armistițiu.”Ostaticii trebuie să fie eliberați, apoi putem discuta”, a declarat el luni unui jurnalist, întrebat despre potențialul său sprijin pentru un acord de încetare a focului.

Declarația sa a fost urmată de cea a șefului diplomației americane, Antony Blinken, care a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU să susțină o rezoluție condusă de SUA care solicită „pauze umanitare” pentru livrarea de ajutoare, dar fără o încetare completă a focului.

Biden a subliniat, de asemenea, că palestinienii au nevoie de mai mult ajutor umanitar, afirmând că livrările nu sunt „suficient de rapide”.Poziția americană reflectă o preocupare mai largă cu privire la ceea ce ar însemna o invazie israeliană în Gaza.

Potrivit New York Times, Washingtonul este îngrijorat de lipsa unor „obiective militare realizabile” ale forțelor israeliene în Gaza, în timp ce Washington Post susține că administrația Biden a încercat să limiteze o invazie în zilele care au urmat atacurilor Hamas.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a precizat pentru ABC News că invadarea Gaza s-ar putea dovedi mai dificilă decât bătălia chinuitoare pentru recucerirea orașului irakian Mosul de la organizația Statul Islamic în 2017.

Jon Alterman, analist militar pentru Orientul Mijlociu la  Center for Strategic and International Studies din Washington, a avertizat că în acest moment israelienii nu sunt „atât de receptivi” la mesajele lui Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
314 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger