AcasăPoliticaJoe Biden, pe marginea prăpastiei. Alegătorii nu sunt fraieri

Joe Biden, pe marginea prăpastiei. Alegătorii nu sunt fraieri

Bilanțul economic al președintelui SUA ar putea submina perspectivele sale de realegere

Doar 14% dintre alegătorii americani cred că se află într-o situație financiară mai bună acum decât atunci când Joe Biden a preluat mandatul, în cel mai recent semn că bilanțul economic al președintelui ar putea submina perspectivele sale de realegere.

Un sondaj de opinie a arătat că aproape 70% dintre americani au considerat că politicile economice ale lui Biden fie au dăunat economiei SUA, fie nu au avut niciun impact, inclusiv 33% dintre aceștia au declarat că sunt de părere că politicile președintelui „au dăunat foarte mult economiei”.

Noul sondaj lunar realizat pentru Financial Times și Ross School of Business de la Universitatea din Michigan va încerca să urmărească modul în care încrederea economică afectează cursa pentru Casa Albă.

În 1980, republicanul Ronald Reagan i-a întrebat pe alegători dacă o duceau mai bine decât cu patru ani mai devreme, pregătind terenul pentru victoria sa zdrobitoare asupra democratului Jimmy Carter.

Un sondaj similar realizat pentru FT în urmă cu patru ani a arătat că majoritatea americanilor considerau că nu și-au îmbunătățit situația financiară sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump, dar pesimismul lor era mult mai puțin pronunțat. În noiembrie 2019, doar 35% dintre alegători credeau că au avut o situație mai bună sub Trump, în timp ce 31% au spus că au avut o situație mai proastă.

Concluzia noului sondaj este  că inflația continuă să umbrească eforturile campaniei lui Biden de a convinge alegătorii de „Bidenomics”, strategia președintelui de a întineri sectorul industrial al țării și de a inversa anii de stagnare a salariilor clasei de mijloc.

Întrebați care este sursa celui mai mare stres financiar, 82% dintre respondenți au spus că majorările de prețuri. Trei sferturi au declarat că scumpirile reprezintă cea mai importantă amenințare la adresa economiei americane în următoarele șase luni.

„Aceasta este o veste proastă pentru Biden, și cu atât mai mult având în vedere cât de puțin poate face pentru a inversa percepția prețurilor înainte de ziua alegerilor”, spune Erik Gordon, profesor de economie la Ross School.

Creșterea prețurilor a fost o problemă persistentă în cei trei ani de mandat ai lui Biden și, deși inflația a scăzut față de vârful anual de 9,1% de anul trecut, cele mai recente cifre oficiale arată că indicele prețurilor de consum a crescut cu 3,7% în septembrie față de aceeași perioadă a anului trecut, cu mult peste ținta de 2% stabilită de Rezerva Federală.

Ca răspuns la presiunile inflaționiste, 65% dintre alegători au declarat că au redus vacanțele sau mesele în oraș. Mai grav,   52% dintre ei au redus cheltuielile pentru alimente sau alte necesități zilnice.

Mai mult de jumătate dintre respondenții sondajului – 52% – au declarat că au auzit „puțin” sau „nimic” despre ceea ce face președintele pentru a încerca să îmbunătățească economia.

Sondajul FT-Michigan Ross vine în urma mai multor alte sondaje naționale care sugerează că Biden ar pierde în fața lui Trump într-o ipotetică confruntare pentru alegerile generale. Acestă situație i-a determinat pe unii democrați să se întrebe dacă liderul de la Casa Albă ar trebui să fie candidatul lor la prezidențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
801 afisari

4 COMENTARII

  1. Au în cap numai utopii psihopații de demonocrați! Dacă nu vor fi fugăriți de la putere, ne paște WWIII!

  2. Mos ION BIDON ROBINETTE ,nu a fost ales niciodata ,doar cele 90 de milioane de voturi prin corespondenta din CHINA cu numele lui (PRESIDENT ELECT remunerat cu 1.5
    bilon $ de China.
    Despre reuniunea din CALIFORNIA ,sincer nu cred ca President XI va fi prezent , conform predictiei unui eminent profesor chinez ZHANG WEIWEI la o conferinta NEXUS INSTITUT
    din ianuarie 15 2018 referitor la IS CHINA AN ALTERNATIVE TO WESTERN DEMOCRACY ? WEIWEI prediction : DACA USA NU ISI SCHIMBA MANIERA DE COLABORARE CU RESTUL
    PLANETEI VOR AVEA UN PRESEDINTE MAI RAU CA GHITA BUSH -si uite ca avem un biet senil la casa balana prin bunavointa chinei .
    Nmeni nu scrie de cele 7 TRILIOANE $ DATORATE CHINEI, nimeni nu face comentarii la BRICS , mai rau CHINA a deschis baza militara in CUBA si mos ION BIDON viseaza la o
    noua alegere .LA CE VISTERIA pe care o gestioneaza nana YELINA este goala + 34 TRILIOANE DATORIE . Mare pacat ca SWAMPUL a distrus AMERICA ,care era visul turor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger