Premierul Italiei caută să împace sprijinul său ferm pentru Ucraina, necesitatea de a reînarma Europa și apropierea de Donald Trump.
Potrivit AFP, Fratelli d’Italia (FDI), partidul Giorgiei Meloni, a susținut săptămâna trecută un plan al Uniunii Europene de creștere a cheltuielilor pentru apărare în urma presiunilor SUA. Totuși, ea a rămas de partea unui Trump care a respins alți lideri-cheie ai UE.
La discuțiile cu aliații europeni în timpul summitului de la Londra, după întâlnirea furtunoasă din Biroul Oval dintre Trump și Volodimir Zelenski, Meloni a subliniat că este foarte important să se evite „riscul divizării Occidentului”.
Însă a respins ideea lui Emmanuel Macron de a-și extinde umbrela nucleară la alte țări europene, despre care a spus că sugerează „o dezangajare a Statelor Unite”.Totodată, Meloni a precizat că Italia nu va trimite trupe pentru a apăra un armistițiu în Ucraina.
Planul european de apărare divizează opinia publică italiană. Un sondaj Ipsos realizat pentru Il Corriere della Sera a arătat că 39% dintre cei intervievați s-au declarat împotrivă și 28% în favoarea acestui plan.
Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, conduce lupta împotriva planului. Ministrul economiei, Giancarlo Giorgetti, membru al Ligii, a avertizat că planul va crește datoria publică.
Italia cheltuiește în prezent aproximativ 1,5% din produsul intern brut pentru apărare, mai puțin decât angajamentul de 2% asumat de NATO și mult sub solicitarea lui Trump ca aliații să cheltuiască 5%.
Pe de altă parte, al treilea partid din coaliția lui Meloni, conservatorul Forza Italia, condus de vicepremierul și ministrul de externe Antonio Tajani, susține planul. În curtea opoziției, Mișcarea 5 Stele este împotrivă, iar Partidul Democrat de centru-stânga este împărțit la mijloc.
Merge pe o ”funie întinsă”
Pentru Lorenzo Castellani, analist la Universitatea Luiss din Roma, Giorgia Meloni merge pe o „funie întinsă”. „Va fi dificil să crească cheltuielile militare, așa cum a promis, la 2,5% din PIB”, din cauza opoziției politice și a datoriei publice uriașe a Italiei.
Dar „nu mă aștept ca ea să o rupă cu Trump”, adaugă Castellani: premierul ar trebui să continue să lucreze cu aliații europeni, încercând în același timp să „încetinească propunerile țărilor cele mai înclinate să sprijine Kievul”.