AcasăPoliticaJalnic: diplomația UE înseamnă privitul la buric

Jalnic: diplomația UE înseamnă privitul la buric

Un plan de pace în Orientul Mijlociu este de fapt un plan de pacificare a europenilor certăreți

Cine are nevoie de planul de pace irelevant al UE pentru Gaza? Propunerile europene pentru un summit internațional pentru pace sunt inutile.

Un plan de pace în Orientul Mijlociu este de fapt un plan de pacificare a europenilor certăreți.

Săptămâna trecută, cei 27 de lideri ai UE au cerut organizarea unei „conferințe internaționale de pace”, pe lângă inițiativele diplomatice și de securitate care să abordeze conflictul israeliano-palestinian de lungă durată, notează Politico. Aceasta a fost cea mai recentă încercare a blocului de a influența evenimentele din Orientul Mijlociu, după o serie de dezacorduri deschise între înalții oficiali cu privire la modul de gestionare a crizei.

Dar, la o săptămână după ce apelul a fost lansat în cadrul unei reuniuni a liderilor de la Bruxelles, întrebările cheie cu privire la locul unde va fi găzduit un astfel de summit, cine va participa și care vor fi obiectivele acestuia rămân fără răspuns.

Un purtător de cuvânt al misiunii israeliene pe lângă UE a declarat că „nu suntem în măsură să spunem dacă vom participa sau nu, deoarece nu știm încă ce ar însemna de fapt”, adăugând că, până în prezent, niciun oficial european nu a luat legătura cu privire la această inițiativă. Nici măcar Haaretz, un ziar israelian de stânga, nu a menționat declarația liderilor UE

Potrivit unui diplomat UE, care a vorbit sub protecția anonimatului, diverse țări europene se luptă în culise pentru a găzdui această reuniune ipotetică. „Dar atâta timp cât nu este clar dacă este ceva ce dorește regiunea, întreaga discuție despre locație este stupidă și irelevantă”, a precizat diplomatul.

Confuzia actuală arată că UE se chinuie să demonstreze că este atât relevantă, cât și unită în ceea ce privește conflictul din Orientul Mijlociu. Rezultatul e jalnic: în timpul summitului de săptămâna trecută, liderii europeni au tocat ore întregi pentru a decide dacă să ceară o singură „pauză” umanitară sau mai multe „pauze” în timpul luptelor.

Diplomați care au vorbit în privat spun că această zbatere arată cum liderii UE pur și simplu „se uită în buric” și se joacă cu audiențele interne înflăcărate de conflict, în loc să încerce în mod serios să aducă pacea.

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a numărat printre cei care au insistat cel mai mult pentru un limbaj mai ambițios în ceea ce privește conferința de pace. Și-a exprimat spertanța că un astfel de eveniment ar putea oferi „o soluție politică și diplomatică la un conflict care durează de prea mult timp” și ar putea asigura coexistența pașnică între Israel și teritoriile palestiniene ocupate în două state.

Pentru președintele Consiliului European, Charles Michel, acordul de a promova o conferință de pace „semnalează în mod clar voința noastră politică, arătând unanimitate, arătând că suntem uniți și gata să jucăm un rol puternic alături de alți parteneri”.

Care parteneri? Alte țări din UE sunt mai critice. Doi diplomați europeni au susținut că Sanchez a făcut apel la un public intern pentru a consolida sprijinul partidelor de stânga pro-palestiniene, în timp ce încearcă să construiască o nouă coaliție guvernamentală în următoarele luni, după alegeri neconcludente.

„Aceasta este o discuție tipică în interiorul UE, care nu are nimic de-a face cu realitatea de pe teren”, a declarat un oficial UE despre summitul pentru pace. „Înțelegem că Sanchez vrea să organizeze o conferință de presă internațională din motive interne. Dar să fim realiști: SUA au impact și unele țări din Golf au, dar noi nu – chiar dacă am fi cu toții pe aceeași lungime de undă, ceea ce nu este cazul. Este orgoliul clasic al UE să creadă că avem un rol de jucat aici.”

Pentru ancelarul german Olaf Scholz, inițiativa unei conferințe de pace “poate funcționa doar dacă toți ceilalți care sunt, de asemenea, importanți participă, astfel încât aceasta să devină o realitate”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
635 afisari

4 COMENTARII

  1. Aparat mare, greoi in luarea deciziilor, mai multa birocratie in UE ca in Romania.
    Unele decizii sunt impotriva membrilor si a economiei UE, tocmai ca ies membrii la proteste.
    Si dreptul de veto ar trebui exclus.
    Daca e democratie , deciziile se iau cu majoritate calificata.

  2. ce mananca idiotii astia de la UE , DE SUNT ATAT ,. DAR ATAT DE PROSTI ? sigur, viermi de hazna…….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger