AcasăPoliticaIzbucnește un al doilea război în Europa?

Izbucnește un al doilea război în Europa?

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo ar putea să se transforme într-un conflict armat

Aflat în cea de-a 20-a lună, războiul din Ucraina rămâne în centrul atenției puterilor occidentale. Între timp, însă, tensiunile au escaladat într-o altă parte a Europei, care rămâne extrem de volatilă în urma unui conflict brutal și complex izbucnit în anii 1990.

Analiștii și-au exprimat îngrijorarea că relațiile dintre Serbia și Kosovo – tensionate în cele mai bune momente – au devenit din ce în ce mai ostile în ultimele luni. În septembrie au izbucnit violențe în nordul Kosovo, iar Belgradul a răspuns cu o consolidare militară la granița cu vecinul său.

Acum există temeri că volatilitatea din această regiune din sud-estul Europei ar putea să se transforme într-un conflict armat, în timp ce lumea este distrasă de războiul din Ucraina, relatează CNBC.

Potrivit Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), „soluționarea disputei dintre Kosovo și Serbia nu mai este doar o chestiune politică, ci o problemă serioasă de securitate pentru regiune și pentru Europa. Pentru SUA și UE, alegerea nu mai este doar între eșecul și succesul dialogului, ci între stabilitate și o nouă escaladare a violenței”.

Nordul Kosovo, care se învecinează cu Serbia, are o majoritate etnică sârbă, în timp ce țara în ansamblu este de aproximativ 93% etnică albaneză. Belgradul nu își recunoaște vecinul ca stat independent.

Tensiunile s-au intensificat și mai mult în timpul verii și au izbucnit la sfârșitul lunii septembrie, în urma unui schimb de focuri între un grup puternic înarmat de etnici sârbi și forțele speciale de poliție kosovare în localitatea Banjska din nordul Kosovo.

NATO , care are o misiune de menținere a păcii în Kosovo din 1999, a reacționat la incidentul din septembrie prin desfășurarea de trupe suplimentare de menținere a păcii în regiune, în timp ce Serbia și-a consolidat prezența militară de-a lungul graniței cu Kosovo.

„De la zero războaie terestre în Europa, am putea să ne uităm la două foarte curând”, a declarat Ian Bremmer, fondatorul Eurasia Group.

Kosovo, înconjurat de Serbia, Macedonia de Nord, Albania și Muntenegru, s-a aflat în centrul tensiunilor etnice din Balcani timp de secole, dar destrămarea federației socialiste Iugoslavia în 1992 a pus în mișcare unul dintre cele mai recente și mai mortale conflicte din Europa.

Escaladarea a culminat în războiul din Kosovo din 1998 dintre forțele conduse de Serbia, și un grup rebel kosovar-albanez care s-a opus autorităților sârbe și politicilor liderului Slobodan Milosevic.

Luptele s-au  încheiat atunci când NATO a intervenit în 1999, lansând atacuri aeriene asupra forțelor sârbe până la retragerea lor din Kosovo.

Dar nu poate fi vorba de o stabilizare a situației sau o normalizarea a relațiilor. Tensiunile mocnite riscă să izbucnească oricând cu un nou război.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.063 afisari

11 COMENTARII

  1. pana sa continue in kosovo, urmeaza plata pentru tarile baltice, polonia si proprietarii de taurus si celelalte.
    nu este exclus sa pice si pe la noi ceva
    … speram sa nu fie vreo nucleara.
    in rest, cate un fab-1500 n-ar strica pe capul tradatorilor si slugilor statului antihristic global.
    razboiul este o consecinta a departarii omului de cele 10 porunci si caderea generalizata in erezie.
    posibil sa fim spre dimineata, urmand sa cante cocosul.

  2. Dar cine a agitat această zonă de conflict nu marea democrație mondială, care este SUA ajutată de lacheii europeni, Anglia, Germania și Franța? Până când și-au băgat ei coada acolo, agitând apele, Jugoslavia era o țară prosperă, lumea de toate națiile circula fără restricții prin lume iar pacea era la ea acasă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger