AcasăPoliticaIsraelul se confruntă cu propriul “11 septembrie”, dar nu are de...

Israelul se confruntă cu propriul “11 septembrie”, dar nu are de învățat din greșelile SUA

Statul ebraic a ales hard power și nu se va abate niciodată de la această cale

Administrația Biden a început să avertizeze guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut Statele Unite după atacurile teroriste din  11 septembrie 2001.

În Gaza, Israel pare atras într-o mlaștină asemănătoare cu cea din Irak. La fel ca Partidul Baath din regimul lui Saddam Hussein, o mare parte din conducerea Hamas este distrusă treptat. Dar, la fel ca în Irak, există deja semne ale unei insurgențe în creștere și ale unei noi generații de teroriști.

Oficialii americani spun că ceea ce îi irită mai mult decât dezastrul umanitar în curs de desfășurare este eșecul complet al Israelului de a se gândi la ceea ce va face în Gaza. Oare știe America cum să gestioneze situația? Nu știe, însă dă sfaturi de pe margine.

„Dacă există o frustrare extremă din partea israeliană, aceasta este lipsa oricărui plan credibil pentru faza a patra”, a declarat un oficial de rang înalt al Casei Albe într-un interviu, referindu-se la perioada post-conflict, când o anumită formă de guvernare este restabilită în Fâșie. Faza unu a fost bombardamentul aerian după 7 octombrie; faza doi, invazia terestră; iar faza trei va fi de curățare. Netanyahu respinge complet o autoritate palestiniană „reconstituită” care să preia Gaza.

Statul ebraic a ales calea hard power

Timp de luni de zile, secretarul de stat american Antony Blinken a zburat încoace și încolo prin Orientul Mijlociu pentru a orchestra ceea ce ar putea fi o viitoare structură de pace regională promițătoare pentru Israel, relatează Foreign Policy. Ar include posibilitatea, cândva inimaginabilă, de recunoaștere de către Arabia Saudită și de aproape toate celelalte state arabe.

Tot ceea ce ar trebui să facă israelienii în schimb ar fi să se arate dispuși să discute despre o posibilitatea unui stat palestinian sau autonomie. Nu o vor face dintr-un motiv evident: structura militară a Hamas trebuie întâi distrusă.

Orice nouă „Palestina” ar fi un stat de rezervă pentru mișcarea teroristă. Prin urmare, israelienii, încă traumatizați de 7 octombrie, refuză categoric orice concesie.

Chiar și israelienii moderați nu pot  să digere ideea de a le oferi palestinienilor un stat sau chiar o entitate autonomă, iar Netanyahu nu-și poate păstra coaliția fragilă de dreapta decât dacă continuă să se opună cu fermitate acestei idei.

După 11 septembrie 2001, America a declanșat războiul împotriva terorismului – încheiat în mai 2013 sub administrația Obama. Dar acest război nu a dus decât la renașterea grupărilor teroriste în Orientul Mijlociu. Acum, administrația Biden nu dovedește că înțelege strategia unui Israel confruntat cu propriul 11 septembrie, deși este cel mai important aliat în regiune.

Și, mai ales, nu vrea să recunoască un fapt: statul ebraic are puțin de învățat din greșelile SUA, deoarece nu are de gând să le repete. Este un stat care a ales hard power  și nu se va abate niciodată de la această cale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger