AcasăPoliticaIsraelul, refugiul oponenților Rusiei lui Putin

Israelul, refugiul oponenților Rusiei lui Putin

Regizorii ruși Anna și Dmitri Bogolioubov se așteptau să fie catalogați în orice moment drept „agenți străini pentru opoziția lor față de președintele Vladimir Putin atunci când au părăsit în grabă Moscova pentru a se refugia în Israel la începutul războiului din Ucraina.

„Noi eram următorii pe listă”, spune cuplul, care locuiește într-un apartament închiriat de un prieten în Rehovot, un oraș liniștit situat la aproximativ 20 de kilometri sud de Tel Aviv.

A fi pe listă înseamnă a fi obligat „la autocenzură sau la închisoare în viitorul apropiat”, explică Dmitri, în vârstă de 42 de ani, autorul filmului „Orașul gloriei”, un documentar despre utilizarea de către Putin a referințelor la lupta împotriva Germaniei naziste pentru a-și stabili autoritatea în satele rusești.

Moscova nu vede cu ochi buni colaborarea acestor cineaști cu case de producție europene, care le finanțează documentarele, ce denunță în general represiunea și propaganda Kremlinului.

„În ultimii ani ne-am simțit amenințați. Mai ales în ultimele luni, persoane necunoscute ne spionau și făceau poze la filmările noastre”, spune Anna, în vârstă de 36 de ani. „Când a început războiul, ne-am dat seama că trebuie să plecăm imediat”.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, aproape 24.000 de ucraineni au fugit în Israel, potrivit Ministerului Imigrației, mulți dintre ei beneficiind de „Legea întoarcerii”, care le oferă evreilor, copiilor sau nepoților evreilor, dreptul de a obține cetățenia israeliană.

Dar, în umbra războiului, opozanții ruși și-au făcut și ei bagajele pentru Israel, precum Anna și Dmitri, care au obținut pașapoarte israeliene în ultimii ani, continuând să trăiască în Rusia.

Un oficial israelian care se ocupă de probleme de imigrație estimează că numărul rușilor care au intrat în Israel de la războiul din Ucraina este de aproximativ 10.000. „Sunt în majoritate oameni educați, din mediul urban, din clasa de mijloc”.

Olga Romanova, o profesoară în vârstă de 69 de ani din Moscova, a solicitat un pașaport israelian după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

„Mă gândeam să mă alătur celor doi copii ai mei în Israel la un moment dat, dar apoi mi-am dat seama că ceva nu era în regulă în Rusia.Iar la primele ore ale zilei de 24 februarie, când tancurile rusești au intrat în Ucraina, a devenit evident că trebuia să plec cât mai repede posibil”, a declarat ea pentru AFP. „Războiul din Ucraina este incompatibil cu modul meu de gândire și cu valorile mele morale. Mi-am pierdut țara, Mi-a fost furată de Putin”.

Acest val de imigrație, rusă și ucraineană,  este cel mai semnificativ din Israel de la începutul anilor 1990, perioadă în care sute de mii de evrei părăsiseră fosta URSS.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
377 afisari

5 COMENTARII

  1. Să fim serioși. Numai etnicii evrei ccare au trăit în Ucraina sau Rusia au fost primiți în Israel. Articolul demonstrează că opozanții lui Putin nu sunt oricine ci preponderent etnici evrei.

  2. Sunt Khazari. Ei au creat Israelul după declarația Balfour, e normal să meargă acolo. În Ukraina au recreat Khazaria.

  3. Israelul primește exclusiv evrei. Pana și copiii din orfelinate au fost selecționați în funcție de acest criteriu. Celor care au făcut escală la noi, emisari statului evrei le-au asigurat hrana cușer din Austria pe durata acestei escale întrucât în România nu există magazine alimentare cușer. Uimitor, nu?! Asta spune ceva în legătură cu spiritul în care vor fi crescuți și educați acești orfani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger