AcasăPoliticaIsraelul poate câștiga războiul din Gaza în cinci mutări

Israelul poate câștiga războiul din Gaza în cinci mutări

Strategia necesită un amestec de măsuri ofensive, defensive și umanitare – toate ar duce la o victorie

Cum poate Israelul să își asigure securitatea, să mențină sprijinul SUA, să pună capăt coșmarului din Gaza și să evite să fie prins într-un război veșnic acolo?

Strategia necesită un amestec de măsuri ofensive, defensive și umanitare – toate ar duce la o victorie.

Operațiunile militare direcționate

Israelul nu va fi capabil să omoare fiecare luptător Hamas și, indiferent dacă va distruge 50 % din forțe sau 75 %, beneficiul marginal este unul limitat, notează Foreign Policy. Costul continuării acestei campanii la scară largă este imens, la fel ca  numărul mare de civili palestinieni uciși.

În schimb, IDF ar trebui să treacă la operațiuni mai limitate și mai bine direcționate. Este exact tactica pe care și-a consolidat reputația de invincibilitate. Serviciile secrete și trupele de elită pot acționa în forță.

Apărare mai puternică

Liderii israelieni ar trebui să recunoască faptul că apărarea face parte dintr-un sistem mai larg și să o consolideze.

Este necesară o apărare stratificată. Aceasta ar implica bariere multiple, cu zone de tragere în apropierea acestora: forțelor Hamas nu trebuie să li se permită din nou să se apropie. Granița dintre Gaza și Israel ar putea semăna din ce în ce mai mult cu frontiera dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, cu mai multă sârmă ghimpată, ziduri, turnuri de pază, tranșee, senzori și camere de luat vederi.

O prezență vizibilă este necesară atât pentru a descuraja Hamas, cât și pentru a-i asigura pe israelienii care locuiesc în apropiere de Gaza că se pot întoarce în siguranță la casele lor.

Permiterea ajutorului umanitar

Doar o mică parte din ajutorul necesar intră în Gaza, care are nevoie de ajutor pentru civilii răniți, precum și de cantități masive de alimente, apă și medicamente pentru cei aproape 2 milioane de palestinieni strămutați din cauza războiului – mai mult de 85% din populație.

De teamă că ajutorul va fi deturnat către Hamas, Israelul s-a mișcat încet pentru a concepe un sistem de inspecție ale camioanelor care intră în Fâșie. Punctele de inspecție sunt adesea lipsite de personal, iar proviziile necesare nu ajung la locuitori.

Pe lângă numărul de victime, moartea și suferința creează percepția că Israelul dorește ca palestinienii obișnuiți din Gaza să sufere, ceea ce sporește și mai mult resentimentele din zonă și diminuează și mai mult poziția statului ebraic pe plan internațional.

Prin urmare, trebuie să își dubleze eforturile pentru a permite ca ajutorul să ajungă în Gaza, acordând organizațiilor umanitare respectate mai multă libertate de acțiune, creând pauze mai lungi în timpul luptelor, simplificând inspecțiile și, în general, fiind mai permisiv.

Aducerea Autorității Palestiniene în Gaza

Cineva trebuie să guverneze Gaza în cele din urmă, dacă se dorește ca teroriștii  Hamas să fie ținuti în frâu, iar cel mai bun pariu (precum și alegerea preferată a administrației Biden) este Autoritatea Palestiniană, care controlează în prezent părți din Cisiordania.

Un rol vizibil al AP, chiar și sub conducera nepopularului Mahmoud Abbas,  ar reduce temerile legate de o ocupație israeliană sau de anexarea Gaza și ar permite Statelor Unite și țărilor arabe prietene să afirme că există o cale de urmat pentru o mai mare autonomie palestiniană.

Împiedicarea unui conflict mai larg

Războiul dintre Israel și Hamas a alimentat violența pe alte fronturi, inclusiv în Irak, Liban și Yemen. Israelul trebuie să se concentreze pe descurajare. Ar trebui să consolideze forțele de la graniță, să efectueze lovituri limitate ca răspuns la atacurile Hezbollah și să își demonstreze disponibilitatea de a spori utilizarea forței dacă grupul ar escalada operațiunile, lăsând să se înțeleagă că orice război ar fi un dezastru pentru pentru Liban.

Distrugerile din Gaza au facilitat într-o oarecare măsură o astfel de descurajare, deoarece evidențiază prețul pe care Hezbollah și Libanul l-ar plăti.

Dar toate aceste mutări ar necesita o resetare din partea premierului Netanyahu și a guvernului său de extremă-dreapta – și de a face compromisuri în ceea ce privește aspectele politice esențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
403 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu inteleg de ce nu se revolta palestinienii contra luptatorilor Hamas , care prin actiunea lor terorista, criminala din 7 octombrie au provocat reactia Israelului si implicit atatea distrugeri in bunuri si vieti omenesti in Gaza.

  2. De ce ne’ar interesa pe noi cum sa castige din cinci mutari?
    Ei sunt cei alesi si vor castiga ceea ce merita.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger