Cu doar câteva zile înainte ca avioanele israeliene să bombardeze Damascul, emisarul special al SUA, Tom Barrack, profitând de dublul său rol de ambasador în Turcia și de persoană de contact pentru Siria, intermedia discuții minuțioase pe canale secrete între doi inamici istorici.
Guvernul sirian, condus de președintele interimar Ahmed al-Sharaa, a semnalat deschiderea către un pact de neagresiune cu Israelul, notează Responsible Statecraft.
În încercarea de a obține Premiul Nobel pentru Pace, Donald Trump s-a întâlnit personal cu al-Sharaa în Arabia Saudită și, ulterior, a început să demonteze decenii de sancțiuni, pariind pe reabilitarea și integrarea regională a Siriei.
În prezent, misiunea cea mai critică a lui Barrack este fuziunea Forțelor Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi – aliații Americii împotriva ISIS – în cadrul armatei naționale siriene în curs de formare. Dar el a respins fără menajamente cererile kurzilor privind federalismul sau structurile militare autonome ca fiind nefuncționale și destabilizatoare.
Efortul pentru un comandament militar unificat reprezintă fundamentul strategiei SUA de a preveni balcanizarea Siriei și de a crea un partener viabil pentru pacea regională, inclusiv normalizarea cu Israelul.
Izbucnirea violențelor în Suwayda, provincia druzilor, la 11 iulie, i-a oferit prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu catalizatorul perfect pentru a deraia acest progres fragil.
Atunci când au izbucnit ciocniri între milițiile druze și triburile beduine, guvernul sirian a intervenit pentru a restabili ordinea.
Regimul din Siria a trimis trupe la sud de Damasc și a început să-i măcelărească pe druzi, a declarat Netanyahu după ce bombele israeliene au distrus sediul Comandamentului General al armatei siriene.
Operațiunile Israelului – invadarea teritoriului sirian și efectuarea a sute de atacuri aeriene de la căderea lui Assad și acum bombardarea Damascului în timpul negocierilor sensibile – subminează direct politica SUA, împiedicând consolidarea unei Sirii suverane și unificate.
În mod esențial, chiar comunitatea druză pe care Netanyahu pretinde că o protejează, respinge în mare măsură intervenția străină. Doi dintre cei trei lideri spirituali – șeicii Hamoud al-Hanawi și Youssef Jarbouh – subliniază identitatea lor siriană și cer protecție din partea statului sirian, nu a puterilor externe.
Trump se confruntă cu o situație dificilă: prin manevrele sale recente, Israelul și-a semnalat intenția de a controla destinul Siriei, indiferent de daunele aduse strategiei SUA.