AcasăPoliticaIsrael în Gaza: nu există opțiuni bune

Israel în Gaza: nu există opțiuni bune

Nu există planuri realiste despre ziua de după ce armele vor tăcea în Fâșia Gaza

Opțiunile Israelului sunt în centrul discuțiilor despre ziua de după ce armele vor tăcea în Fâșia Gaza. Din dezbatere lipsește ceea ce doresc palestinienii.

De asemenea, lipsește orice discuție despre finanțarea pentru reconstrucția Gaza, deși se presupune că statele bogate în petrol din Golf vor face un pas în față.

Potrivit Modern Diplomacy, importanța dorințelor palestinienilor este amplificată de faptul că Israelul nu are opțiuni bune, în special dacă nu reușește sau nu poate distruge infrastructura politică și militară a Hamas.

Un document  de 10 pagini datat 13 octombrie și pregătit de Ministerul israelian al Informațiilor a enumerat o serie opțiuni aflate în discuție.

În primul rând, crearea unei administrații palestiniene locale în Gaza care să nu aibă legături cu Hamas și/sau alți militanți palestinieni.

Este puțin probabil ca vreun palestinian să se prezinte ca fiind dispus să preia conducerea pe spatele tancurilor israeliene, chiar dacă Mohammed Dahlan, un fost șef al securității palestiniene din Gaza, cu sediul în Abu Dhabi, care are legături strânse cu Emiratele Arabe Unite, Egipt și Israel, pare să fi lăsat ușa deschisă pentru o eventuală întoarcere a sa în Fâșie.

Fără a lua în considerare potențialele ambiții ale lui Dahlan, documentul a descris opțiunea unei administrații autohtone ca fiind „cea mai periculoasă alternativă”, deoarece ar putea „duce la înființarea unui stat palestinian” sau la noi grupuri mai militante.

În al doilea rând, revenirea în Gaza a Autorității Palestiniene din Cisiordania a președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Dominată de Al Fatah, marele rival al Hamas, Autoritatea a fost expulzată din Gaza în 2007 de către Hamas, la un an după ce gruparea a câștigat ultimele alegeri palestiniene.

La fel ca prima opțiune, documentul sfătuia împotriva unei reveniri a Autorității, care este profund nepopulară în Cisiordania, deoarece ar constitui „o victorie fără precedent a mișcării naționale palestiniene, o victorie care va costa viața a mii de civili și soldați israelieni și care nu protejează securitatea Israelului”.

În plus, Autoritatea ar refuza probabil să preia conducerea Gaza dacă mandatul său nu ar fi legat de o rezolvare definitivă a conflictului israeliano-palestinian.

În al treilea rând, opțiunea favorită și cea mai controversată a Ministerului de Informații israelian implică transferul permanent al celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza în peninsula egipteană Sinai, ceea ce a fost denunțat de palestinieni și respins de Egipt ca o a treia epurare etnică care amintește de expulzările și deplasările din 1948 și 1967 a sute de mii de palestinieni.

Alte propuneri includ depopularea nordului Fâșiei Gaza prin împingerea tuturor locuitorilor în jumătatea sudică a teritoriului, astfel încât Israelul să poată crea o zonă tampon nelocuită.

Problema acestei propuneri este că ar agrava condițiile pentru palestinienii ce trăiesc deja într-unul dintre cele mai dens populate teritorii ale lumii într-un spațiu și mai îngust, care ar păstra o graniță cu Israelul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger