AcasăPoliticaÎși va uni Belarus forțele cu Rusia în Ucraina?

Își va uni Belarus forțele cu Rusia în Ucraina?

Rezultatul întâlnirii dintre Vladimir Putin și Alexadr Lukașenko – a șasea de la invazia Ucrainei – pare a fi un răspuns la această întrebare:Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

“În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”, a spus Putin în debutul întrevederii desfăşurate la Sankt Petersburg.

În trecut,  astfel de întâlniri au fost o fațetă a relației dintre Putin și Lukașenko de mulți ani, urmate întotdeauna de  o ședință foto în stilul „familiilor fericite”. Dar ultima este  semnificativă din mai multe motive.

De când Rusia a invadat Ucraina, s-a speculat dacă Belarus se va alătura războiului. Lukașenko l-a susținut pe Putin, permițându-i să transporte trupe și armament prin țară și chiar permițând forțelor rusești să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra Kievului.

El a ținut frecvent discursuri în care a repetat dezinformarea Kremlinului și a numit inevitabilă victoria Rusiei în „operațiunea specială”. Toate acestea au adus Belarusului sancțiuni aproape echivalente cu cele ale Rusiei.

Și totuși, până acum, Lukașenko a rămas în expectativă în ceea ce privește aderarea oficială la efortul de război rus.

Dar faptul că a rămas la putere doi ani după alegerile controversate din 2020 s-a datorat, în mare parte, sprijinului lui Putin. Și amândoi știu asta.

Discuțiile celor doi președinți coincid  cu exercițiile militare pe care armata belarusă intenționează să le desfășoare în regiunea Gomel de-a lungul graniței cu Ucraina. La urma urmei, Rusia s-a pregătit și a invadat Ucraina sub pretextul unor exerciții militare în februarie.

Pe de altă parte, Lukașenko are de pierdut mult din aderarea la războiul din Ucraina, probabil mai mult decât Putin.

Populația belarusă se opune unui astfel de război cu o țară vecină, iar trimiterea de recruți pe câmpul de luptă ar fi o mișcare foarte riscantă pentru un lider autoritar susținut mai mult de serviciile de securitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
312 afisari

1 COMENTARIU

  1. Se vor uni pentru a crea un coridor prin care se va ajunge la enclava Kaliningrad și un pic de teritoriu în plus pentru Belarus.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger