AcasăPoliticaIranul câștigă războiul din Gaza?

Iranul câștigă războiul din Gaza?

Campania Iranului împotriva Iraelului și, prin extensie, împotriva a ceea ce am putea numi ordinea condusă de americani, devine tot mai puternică

În mijlocul distrugerilor continue din Gaza și a consecințelor globale care le însoțesc, un lucru devine din ce în ce mai clar: campania Iranului împotriva Israelului și, prin extensie, împotriva a ceea ce am putea numi ordinea condusă de americani, devine tot mai puternică.

La șase luni de la 7 octombrie, este greu de văzut cum Israelul își poate atinge obiectivele declarate de dezmembrare a Hamas și de salvare a ostaticilor rămași. Cei trei comandanți principali ai grupului terorist sunt încă în libertate, iar luptătorii săi reapar deja în zonele din orașul Gaza care se presupune că au fost curățate.

Ideea de a elimina complet Hamas rămâne fantezistă. Potrivit raportului anual de evaluare a amenințărilor din februarie 2024 al SUA, Hamas va putea continua „rezistența armată persistentă în anii următori”.

Un război localizat a devenit acum frontul principal într-un conflict mult mai amplu între ordinea condusă de americani, pe de o parte, și, pe de altă parte, o Axă a Rezistenței cu  dorința comună de a se opune acestei ordini.

Principalul jucător în Orientul Mijlociu

În Orientul Mijlociu, principalul jucător este Iranul: combină obiectivele politice și militare. Dincolo de sprijinul armat de lungă durată pentru Hamas și pentru Hezbollahul libanez, preocuparea sa majoră a fost integrarea aparentă a Israelului în lumea arabă în urma acordurilor Abraham din 2020, care au dus la încheierea unor tratate de normalizare (spre deosebire de pace) între Ierusalim și Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan. Sabotarea unei apropieri israeliano-arabă a fost, în parte, strategia care a declanșat  atacul de la 7 octombrie.

Și a funcționat. Un flux zilnic de suferință din Gaza înfurie populațiile arabe din întregul Orient Mijlociu. Raportul de amenințare din februarie al SUA a estimat, de asemenea, că „Iranul va încerca să se folosească de conflictul din Gaza pentru a denunța Israelul, pentru a dezaproba rolul acestuia în regiune și pentru a încerca să descurajeze alte state din Orientul Mijlociu să își normalizeze legăturile cu Israelul”.

Gaza a permis Iranului să arate lumii puterea strategiei sale de „apărare avansată”.

Tot în februarie, ministrul iranian al afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian, a efectuat un turneu în Liban, Siria și Qatar. Teheranul se află în ofensivă diplomatică.

Hezbollah, Houthis și Rezistența Islamică din Irak (ISI) s-au combinat pentru a lovi SUA și aliații lor din Golf și din Orientul Mijlociu, perturbând în mod semnificativ fluxurile lor comerciale internaționale. Dacă nu altceva, Gaza a permis Iranului să arate lumii puterea strategiei sale de „apărare avansată”.

Între timp, mulți analiști consideră că atacurile comise de ISI și alții asupra forțelor americane sunt catalizatorul pentru începerea discuțiilor dintre Washington și Irak privind retragerea ultimilor  2.500 de soldați de acolo – lucru pe care Iranul îl dorește de ani de zile. Rezultatul unei retrageri americane ar însemna o nouă expansiune a puterii iraniene.

Israelul ripostează. O serie de lovituri împotriva unor ținte iraniene a atins punctul culminant (deocamdată) săptămâna trecută, când forțele israeliene l-a ucis pe generalul Mohammad Reza care făcea parte din Corpul Gardienilor Revoluţiei (IRGC), armata de elită a Teheranului.

Răzbunare

Puțin cunoscut în Occident, Zahedi a fost o figură importantă pentru ambițiile regionale iraniene, comandând până de curând unitatea Forței Quds, responsabilă de operațiunile din Liban, Iordania, Siria și teritoriile palestiniene. În mod inevitabil, iranienii jură răzbunare. Khamenei a promis că „regimul malefic va fi pedepsit de mâinile oamenilor noștri curajoși”.

CIA a avertizat deja Israelul că Iranul intenționează să lanseze un atac cu o „ploaie” de drone, ca răzbunare pentru moartea lui Zahedi.

Hussein Moanes, un purtător de cuvânt al grupării de miliție Kata’ib Hezbollah, aliniată cu Iranul, a anunțat că Rezistența Islamică din Irak se pregătește să „echipeze” 12.000 de luptători ai „Rezistenței Islamice din Iordania” cu o cantitate semnificativă de arme, astfel încât Irakul și Iordania să poată ataca împreună Israelul pentru a apăra cauza palestiniană din Gaza.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
661 afisari

4 COMENTARII

  1. ISRAELUL CULEGE CEEA CE A SEMANAT DE 75 DE ANI !,IAR AMERICA ESTE INCOLTITA PE MAI MULTE FRONTURI.

  2. Propaganda! Cite portavioane amarlicane sint in zona? cel putin 2 ? ce se întampla în orientul mijlociu se întamplă la ordin amerigan (și posibil ukraina) e ca sa se implineasca ce scria Pike la 1870,despre cele 3 razboaie mondiale.Despre al III-lea de fapt, unde se vor anihila sioniștii cu musulmanii reciproc. Credeti voi ca propaganda asta (minciunile!)din art.va e crezuta de români?

  3. Republica Islamica Iran
    inca nu a inceput sa dea omor!

    (lu Marele Satan
    lu mai micul Satan)

  4. Normal ca va cistiga Iranul ,in toate aceste conflicte va cistiga BRICS ,Rusia in Urkraina si bineintele ca China in Taiwan trebuie sa scoala din Taiwan pe drogatii ammerllocci SLAVA BRICS

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger