Prețurile petrolului au crescut miercuri cu peste 1%, după ce informațiile potrivit cărora Israelul pregătește un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene au sporit temerile că un conflict ar putea afecta disponibilitatea aprovizionării în regiunea-cheie de producție din Orientul Mijlociu.
Potrivit Reuters, contractele Brent pentru iulie au crescut cu 68 de cenți, sau 1,04%, la 66,06 dolari pe baril. Contractele West Texas Intermediate au urcat cu 70 de cenți, sau 1,1%, la 62,73 dolari.
Noi informații obținute de Statele Unite sugerează că Israelul se pregătește să atace instalațiile nucleare iraniene, a relatat marți CNN, citând mai mulți oficiali americani. „O astfel de escaladare nu ar pune în pericol doar aprovizionarea Iranului, ci și a unor mari părți din regiunea extinsă”, au declarat strategii ING.
Iranul este al treilea producător ca mărime dintre membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, iar un atac israelian ar putea perturba fluxurile din această țară.
De asemenea, există temeri că Republica Islamică ar putea riposta prin blocarea fluxurilor de petroliere prin strâmtoarea Ormuz, prin care Arabia Saudită, Kuweit, Irak și Emiratele Arabe Unite exportă combustibil.
Orice escaladare militară care afectează securitatea maritimă în Golful Persic ar duce la o creștere vertiginosă a prețurilor, pe măsură ce rafinăriile și transportatorii se grăbesc să găsească rute alternative de aprovizionare sau să își mărească stocurile în anticiparea unui conflict prelungit.
Statele Unite și Iranul au purtat mai multe runde de discuții în acest an cu privire la programul nuclear iranian. Donald Trump a relansat o campanie de sancțiuni mai puternice asupra exporturilor de țiței iranian pentru a constrânge Teheranul să renunțe la aspirațiile sale nucleare.
În ciuda discuțiilor, oficialii americani și liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, au indicat că ambele părți sunt încă departe de o înțelegere.
Administrația Trump are nevoie de o strategie care să ofere Iranului stimulente credibile în schimbul unor limite nucleare verificabile, dar care să nu necesite dezmembrarea întregului său program.
Iranul a arătat un model consecvent în relațiile cu Statele Unite: presiunea este întâmpinată cu presiune, în timp ce concesiile sunt întâmpinate cu măsuri reciproce.
Guvernul israelian a susținut mult timp că va acționa unilateral, dacă este necesar, pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare
Dacă va avea loc un război total în Orientul Mijlociu, activele refugiu, cum ar fi aurul și dolarul american, ar putea crește odată cu prețurile petrolului, trimițând unde de șoc în întreaga economie globală.