Cauta

Irak – Halliburton. Ucraina – BlackRock. America dezbină, cucerește și face bani!

La fel ca gigantul Halliburton în Irak, și Ucraina a fost înhățată de un colos american care vine să reconstruiască țara după conflictul cu Rusia. În mijlocul acestui mini-război, titanii financiari ai lumii – BlackRock și JPMorgan Chase – au pus ghearele pe planurile de viitor ale Kievului, conducând efortul umanitar global cerut de Casa Albă și UE.

BlackRock și JPMorgan Chase trag hățurile în Fondul de Dezvoltare al Ucrainei, o bancă de reconstrucție concepută pentru a direcționa capitalul public vărsat de statele europene (dar, nu numai) în reconstrucția Ucrainei. Vorbim de fonduri de ordinul sutelor de miliarde de dolari, care vor fi administrate nu de Kiev, ci de BlackRock și JPMorgan Chase.

Când scriu acest rânduri, nu pot să nu mă gândesc la vorbele generalului Smedley Butler, care se întreba dacă ăsta este, într-adevăr, un efort altruist sau doar o altă față a războiului.

Ecourile contractelor de miliarde de dolari obținute de Halliburton în timpul războiului din Irak sunt încă asurzitoare. De fapt, să fim sinceri, aceste corporații, care reprezintă coloana vertebrală a gigantului complexul militar-industrial american, au găsit o oportunitate de aur în războaiele declanșate, întreținute sau regizate de Unchiul Sam. Pe cât de profitabilă, pe atât de grotescă este strategia aplicată – distruge tot și apoi vino ca salvator, reconstruind țara cu banii contribuabililor! În tot acest timp, zâmbetul larg, echipele de PR și mesajele atent redactate țin situația sub control.

Intrând în complexitatea Fondului de Dezvoltare al Ucrainei, vedem o realitate tulburătoare ce începe să iasă la suprafață. Banca Mondială estimează că Ucraina ar avea nevoie de peste 410 miliarde de dolari pentru reconstrucție. Aici, șefii BlackRock și JPMorgan Chase văd o recoltă abundentă. Cei doi titani din Marea Finanță au bătut palma cu Zelenski, având garanția că rolul pe care îl vor juca în administrarea fondurilor (banii contribuabililor europeni, să nu uităm!) le va oferi profituri astronomice. Sumele puse în joc sunt atât de mari încât tot ce au dat până acum SUA par, prin comparație, niște firimituri la o masă îmbelșugată.

Pare o paralelă forțată, războiul din Irak – războiul din Ucraina -, dar este una imposibil de ignorat. Halliburton a câștigat miliarde din contracte fără licitație, făcute cu dedicație, după invadarea Irakului. Totul, în numele reconstrucției. Țara a fost distrusă de americani și tot ei au sărit să o reconstruiască, excelentă tactică! Zeci de mii de morți, o națiune întreagă obligată să suporte consecințele unei intervenții armate străine, și un conglomerat care a profitat de haosul creat.

Cu cât praful conflictului cu Rusia se depune mai mult peste Ucraina, cu atât marjele de profit devin mai mari pentru BlackRock și JPMorgan Chase. Vedem cum războiul creează terenul ideal pentru ca paraziții corporativi oportuniști să facă bani. Acesta este scenariul filmului care rulează în prezent pe toate posturile tv de știri – distruge și reconstruiește; o sabie cu două tăișuri, care provoacă răni adânci umanității, dar în același timp umple cuferele corporațiilor.

De fapt, putem spune că asistăm la ceva mai mult decât profit de război. Acum este despre transformarea războiului într-o afacere extrem de profitabilă pentru corporații. Acestea sunt singurele entități din lume care au un interes major în prelungirea conflictului ruso-ucrainean. Cu cât distrugerea Ucrainei este mai extinsă, cu atât este mai mare potențialul de profit, ce va apărea în faza de reconstrucție a țării.

Astfel s-a consolidat un sistem care alimentează războiul, creând mediul propice perpetuării conflictului, în ciuda costului său uman catastrofal.

Pe măsură ce Ucraina se pregătește să intre în faza de reconstrucție, nu doar cicatricile fizice vor avea nevoie de atenția noastră, ci și putregaiul sistemic crescut în jurul camarilei de la Kiev și care a ajuns să se hrănească din rănile acestui război.

Ultimele stiri

  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Exit mobile version