Cauta

Ipocrizia democrației americane

Donald Trump și J.D. Vance ar trebui să știe că lumea paralelă a adevărurilor personalizate și a faptelor alternative amenință libertatea de exprimare, viața privată și democrația însăși

La Conferința de Securitate de la München, J.D. Vance a ținut un discurs arogant și cinic, intenționând să le țină lecții liderilor europeni despre democrație și libertatea de exprimare. Dar  poziția vicepreședintelui SUA nu se potrivește cu realitatea politică din propria sa țară.

Administrația Trump este condusă de un președinte care insultă jurnaliștii independenți, stigmatizează criticii și exclude de la conferințele de presă acele instituții media care nu se aliniază adevărului oficial, comentează El Pais. Perspectiva este și mai sumbră.

Regatul dezinformării

Trump, direct sau prin intermediul unor oficiali simpatizanți, împinge investigații împotriva presei pentru acoperirea care nu îl satisface.

Iar social media s-a supus complet dorințelor sale: X devine regatul dezinformării, iar Meta și-a desființat programul de fact-checking.

Cazul TikTok este emblematic. După ce a fost adoptată o lege pentru a forța vânzarea sa, platforma – care știe foarte bine cum să se descurce cu autocrații – a reușit să îl seducă pe Trump. Astfel, prin grația președintelui și în ciuda voinței Congresului, TikTok continuă să funcționeze în Statele Unite.

Mesajul guvernului este limpede: cine nu se conformează dorințelor sale va suferi efectele unor represalii feroce. Cei care îl laudă vor fi răsplătiți.

Musk, obsedat de controlul absolut

În acest context distopic, Trump intenționează să predea cele mai sensibile date personale a milioane de americani celui mai bogat om din lume, Elon Musk, obsedat – și extaziat – de controlul absolut. Sisteme avansate de inteligență artificială și rețele precum X i-ar oferi o putere de manipulare și intimidare la care dictatorii din trecut ar fi putut doar să viseze.

Dar, ca un bun autocrat, Trump nu se mulțumește cu acțiuni care încalcă libertatea de exprimare și amenință viața privată: administrația sa a uzurpat, de asemenea, funcțiile Congresului și a intimidat judecătorii pentru a încerca să îi împiedice să își exercite atribuțiile constituționale.

Europenii nu primesc lecții de la farsori

Pretenția lui Vance de a da lecții de democrație este  o farsă din partea unui guvern care își subminează în mod sistematic proprii piloni democratici. Europa trebuie să reziste acestui val autoritar.

Mulți alegători pro-Trump trăiesc în bule de dezinformare alimentate de teorii ale conspirației promovate de președintele însuși și de anturajul său.

Un procent ridicat de tineri americani nu știu ce a fost Holocaustul, iar unii chiar neagă că a avut loc vreodată. Alții insistă, împotriva tuturor dovezilor disponibile, că Trump a câștigat alegerile din 2020.

Lipsa de transparență și responsabilitate a platformelor digitale a dus la proliferarea unor curente toxice, ideologii maximaliste sau, pur și simplu, minciuni nerușinate.

Trump și Vance ar trebui să știe că lumea paralelă a adevărurilor personalizate și a faptelor alternative amenință libertatea de exprimare, viața privată și democrația însăși. Prin urmare, europenii nu primesc lecții de la  farsori.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version