AcasăPoliticaIohannis - unealta lui Orban, marioneta lui Putin

Iohannis – unealta lui Orban, marioneta lui Putin

Declarațiile făcute la Salonta de Viktor Orban arată cum ne privesc vecinii noștri. De sus și cu dispreț! Premierul maghiar s-a folosit de Klaus Iohannis ca să-și aranjeze „ploile”. Are o poziție tot mai fragilă în interiorul UE și liderul român i-a oferit cea mai bună oportunitate ca să își negocieze viitorul loc. Anunțul lui Iohannis privind candidatura la funcția de secretar general al NATO este arma cu care Orban trage acum în toți adversarii politici de la Bruxelles. În același timp, situația e mai complicată de atât, în sensul că poziția Budapestei face jocurile …Moscovei, iar Statele Unite știu asta foarte bine și văd destul de clar ce haos a provocat președintele României.

În interiorul Alianței Nord-Atlantice lucrurile sunt clare și este greu de crezut că se mai schimbă ceva. La nivelul acesta, dacă Unchiul Sam a anunțat că Mark Rutte este alesul său, atunci organizația are deja un nou secretar general și e doar o chestiune de timp și birocrație până la instalarea sa oficială.

Orban trage în Bruxelles

O știe și Viktor Orban, dar asta nu îl împiedică pe liderul maghiar să se folosească atât cât poate de prostiile pe care le face Klaus Iohannis. Unii i-au zis gafă. Alții, încăpățânare. La Budapesta, anunțul venit dinspre Palatul Cotroceni a picat la momentul potrivit, fix când Ungaria avea mai mare nevoie de ajutor în meciul cu Uniunea Europeană. Iar joaca lui Iohannis de-a candidatura la NATO este colacul de salvare pe care a pus ochii Orban.

Bruxellesul nu a înghițit niciodată atitudinea nonconformistă a Ungariei, de aceea se vorbește azi la modul public despre „opțiunea nucleară” pentru Budapesta. Belgia, prin vocea liderilor politici, a cerut blocarea dreptului de vot în Consiliul Europei pentru Guvernul „Orban”. Cu alte cuvinte, maghiarii ar urma să fie prezenți de decor la ședințele C.E, fapt de neconceput și cu care nicio altă națiune nu s-a mai confruntat până acum.

„Avem o Europă care face progrese cu mare dificultate. Din păcate, avem niște state – un stat, în particular – care adoptă tot mai des o atitudine tranzacțională, de blocaj și de veto. Cred că trebuie să avem curajul să luăm decizii – să mergem până la capătul articolului 7, să-l activăm în profunzime pentru a bloca dreptul de veto”, a declarat ministrul de Externe al Belgiei, Hadja Lahbib.

Lovitura ar fi una și mai mare, dacă avem în vedere că, de la 1 iulie, Ungaria se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului UE. În mai puțin de o lună, Viktor Orban va avea și mai multă putere, urmând a stabili agenda de lucru și prioritățile blocului comunitar pentru ultima jumătate a anului 2024. Dacă nu-l fac KO acum, vesticii nu vor mai avea nicio șansă, se spune în presa occidentală.

În fața acestui pericol, premierul Ungariei a văzut în ambițiile de parvenire ale lui Klaus Iohannis momentul prielnic să atace. La Salonta, le-a spus celor veniți să-l asculte că președintele român este candidatul perfect pentru NATO și cel pe care Budapesta îl va vota. Că avem de-a face cu o strategie construită în jurul lui Iohannis, iată ce a afirmat, cu o zi înainte, tot în România, dar la Târgu Mureș, și ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto – „În ceea ce priveşte poziţia de secretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est.

Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO, dar nimeni nu se gândeşte că, dacă NATO trebuie întărită în Est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est”. Acum, e clar că vorbim de o linie adoptată de Budapesta și care are la bază declarațiile lui Klaus Iohannis? Practic, președintele României este unealta Ungariei, iar prin extensie, și a Rusiei. Pentru că Moscova își freacă mâinile când vede că există disensiuni în NATO și „Aliații” nu se înțeleg în privința succesorului lui Jens Stoltenberg; subminarea autorității Americii nu poate fi decât ceva care să-i convină lui Vladimir Putin, doar vorbim de primul care a aruncat cu piatra în statuia Unchiului Sam.

România, o miză mică într-un război atât de mare

România își cunoaște locul în lume și acesta nu este la masa celor care iau decizii, oricât de mult ne doare asta. Dacă noi nu suntem primiți în Liga Mare, ungurii, în schimb, joacă acolo și au știut dintotdeauna cum să își apere interesul cât mai bine. La nevoie, dacă vremurile o cer, se folosesc inclusiv de vecini, cazul lui Iohannis, care pentru Viktor Orban este bățul de atins dușmanii de la Bruxelles.

„Ceea ce se întâmplă «astăzi» la Bruxelles şi Washington este un tip de pregătire a atmosferei pentru un eventual conflict armat direct. Am putea spune că este pregătirea pentru intrarea Europei în război. Europa se pregăteşte de război, cu anunţuri zilnice despre inaugurarea unui nou tronson de drum către iad. Vrem să vărsăm sânge maghiar pentru Ucraina? Nu! Nu vom merge la război, nu vom muri pentru altcineva pe pământ străin! (…) Nu există a treia cale, doar un Al Treilea Război Mondial!”, a răbufnit premierul Ungariei, săptămâna trecută, arătând ce se pune la cale în spatele ușilor închise, la discuții purtate de liderii lumii.

Din toate cele ce se petrecut acum, Klaus Iohannis n-a înțeles decât că este momentul să-și autopropulseze augusta lene spre o funcție înaltă și atât de protectoare încât stafia dosarului celor șase case luate cu banii pe meditații să nu-l mai urmărească vreodată.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor