AcasăPoliticaIohannis, te auzi ce spui?

Iohannis, te auzi ce spui?

Încă un moment din activitatea președintelui, o etapă peste care ar fi putut să treacă. „Schimbările climatice, relația om-natură și sănătatea publică”. Pe cât de pompos titlul, pe atât de găunos conținutul. De ce nu „schimbarea naturii, relația om-drujbă și sănătatea profitului”? Ar fi fost mai aproape de adevăr. Evenimentul s-a desfășurat la Cotroceni cu prilejul sărbătoririi „Zilei Mondiale a Sănătății”. Să aduci elogii vaccinurilor în condițiile în care efectele acestora se văd zi de zi cât sunt de ciudate, eufemistic spus, nu mi se pare în regulă. Pentru Iohannis, însă, e normal.

Chiar dacă depozitele erau goale noi eram pregătiți

Am urmărit discursul președintelui nu cu interes. De multă vreme Klaus Iohannis nu mai spune lucruri care să capteze atenția. L-am urmărit „cu îngrijorare”, cunoscut fiind apetitul lui pentru gafe sau idei lipsite de sens. Și, după cum era de așteptat, acestea i-au populat cuvântarea.

Apreciem, dar nu știm ce

Încă de la început președintele a pășit cu stângul. Nu față de invitatul Hans Kluge, Director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, ci față de români. „Folosesc această ocazie pentru a vă felicita, domnule director regional, pentru modul în care ați ghidat răspunsul regiunii la pandemia de COVID-19. România apreciază contribuția esențială a Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății în aceste momente dificile”.

Primul spital ajuns focar de infecție

O țară întreagă a văzut bâlbele organismului pe care Iohannis îl felicita. O fi protocolul important, trebuia să-l pună într-o lumină favorabilă pe invitat, dar să uiți cu desăvârșire situația dramatică a Italiei, a Spaniei și a Franței la începutul pandemiei e cam mult. Prin ce s-a remarcat OMS acolo? Scenele teribile pe care toți le-am văzut la televizor erau urmarea ghidonării activității sau Italia și Spania înnebuniseră și luau măsuri după cum le tăia mintea? Și, tam-nesam, a băgat și România în supa asta. Și noi apreciem, zice Iohannis. Ce anume, că nu știm ce? Cei 1 milion de români întorși în țară fără nicio măsură de control și prevenție?

România e mai cu moț

Pandemia de Covid-19 i-a luat pe toți pe nepregătite, a ținut să precizeze președintele. România, însă, era mai cu moț. „Fără să dispună de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei”. E o minciună pentru care Iohannis ar trebui să nu mai apară public până la sfârșitul mandatului. La vremea respectivă, Iohannis era preocupat de alegeri anticipate, nu de Covid-19. Capacitate instituțională? Care? A uitat când premierul Ludovic Orban declara că depozitele de echipamente sanitare sunt goale ca urmare a guvernării dezastruoase a PSD?

Vaccinul este sigur numai dacă nu are urmări fatale

După câteva zile a schimbat declarația, bătându-se cu pumnii în piept că spitalele au tot ce le trebuie și nu ducem lipsă de nimic. Unde e adevărul? România a dovedit că poate reacționa rapid, oportun și eficient? Cum? Lăsând spitalele să devină focare de infecție? La 1 an după declanșarea prăpădului avem același număr nereprezentativ de paturi ATI. Asta e eficiența? Și dacă am fost atât de pricepuți, de ce se plâng doctorii?

Combatem și ce nu există

Credeți că s-a terminat seria neghiobiilor? Un bob zăbavă, căci Iohannis are tolba plină. „Astăzi avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziție vaccinurile COVID. Imunizarea populației prin vaccinare rămâne singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune susținute pentru a ține virusul sub control până la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinală”. Pe prospectele vaccinurilor scrie că sunt în faza de testare, dar Iohannis nu a văzut. Le-a declarat încă din start că sunt sigure și eficiente. Nici după ce s-au văzut efectele adverse, uneori fatale, nu și-a schimbat opiniile. Și dacă urmările apar după câțiva ani, cine va fi de vină pentru propaganda asta care miroase a afacere mondială? „Din păcate, strategiile actuale de combatere a pandemiilor se axează pe controlul bolilor abia după apariția acestora”, a ținut președintele să rupă gura târgului. Este cireașa de pe tort. Nu am crezut că poate debita o asemenea enormitate. Se poate combate ceva înainte de a fi apărut, când nu știi despre ce e vorba? Darmite să mai și controlezi? Domnule Iohannis, fii sincer. Chiar nu te auzi ce spui?

author avatar
Valentin Boeru
3.056 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger