AcasăPoliticaIohannis se vrea jucător, dar nu-i iese

Iohannis se vrea jucător, dar nu-i iese

Pe scena politică nu mai este loc. Nici USR dacă ar face o trăsnaie nu ar avea șanse să-și aducă spectacolul mai în față. Culisele și fosa orchestrei sunt pline până la refuz. Liberalii au ocupat totul, pregătind capodopera „Congresul din septembrie”. Se lucrează intens, se repetă replici ce trebuie să rămână memorabile. Se fac repetiții pentru mișcarea scenică, să știe fiecare ce loc ocupă. Încă mai sunt unii care se fâțâie de colo-colo, încurcând taberele. De la Cotroceni, Marele Regizor privește atent fiecare gest și își notează cam ce ar mai fi de făcut. Este spectacolul vieții lui și trebuie să iasă perfect.

Fostul premier va fi răsplătit cu cartonașul roșu

Ieșirea din teatrul politic a lui Ludovic Orban este pregătită de multă vreme. Va rămâne cu șefia Camerei Deputaților o perioadă pe care nu o poate socoti nimeni. În schimb, va trebui să renunțe la postul de președinte al PNL. Semnalele au fost date de ceva vreme, dar Orban s-a crezut de neclintit.

Fără plan de rezervă

Liderului liberal i s-a mai arătat o dată pisica. Ar trebui să fie obișnuit cu manevrele politicii, dar cel mai mult ar fi trebuit să învețe. Cu ani în urmă, când candida la Primăria Generală a Capitalei, s-a trezit cu un dosar penal în care procurorii s-au desfășurat rapid. A fost reținut, apoi eliberat și s-a început, după un timp, judecarea cauzei. A durat ceva până s-a stabilit că este nevinovat, dar scopul fusese atins. A fost eliminat, asta se și urmărea,  și nu a mai putut participa la alegeri.

Cîțu va conduce un partid care se va pierde în anonimat

Acum, rafinamentul politic a depășit faza asta de blocare a celui care nu mai este dorit. Nici demisia nu i se putea cere tranșant. Doar Iohannis ar fi putut să o facă, dar asta însemna să iasă din umbră mult prea devreme. Singurele tentative au venit de la grupurile de presiune din partid, care îi cereau să facă pasul în spate. O făceau de capul lor sau se bizuiau pe sprijin venit din altă parte? Jocul lui Orban este dificil de catalogat. Calmarea spiritelor în teritoriu nu l-a ajutat, cum nici strângerea rândurilor susținătorilor nu a făcut-o. Tăvălugul se pornise, iar el se vedea că nu are niciun plan de rezervă.

Înlocuiești pe cine cu cine?

Cine crede că Iohannis nu are niciun amestec în aranjarea lucrurilor la Congresul PNL se înșală. Președintele așteaptă ca la expirarea mandatului să fie răsplătit cu un post greu în diplomația europeană. Dar asta nu se poate realiza decât în condițiile în care are și susținerea unui partid liberal puternic, modern, care să genereze încredere. Or în clipa de față PNL este departe de aceste ținte. Într-o proporție covârșitoare este alcătuit din hămesiți care au intrat în politică pentru a face bani. Sunt lipsiți de aspirații naționale, nu au cultură politică, habar nu au de doctrina liberală adevărată. Categoric era momentul unei schimbări, dar cine să o facă? Pe cine cu cine să înlocuiești? Orban, după gestionarea pandemiei, cu suita de fraude generate de achizițiile pe care abia acum le descâlcesc procurorii, plus alte abuzuri, nu mai este recomandat. Pe de altă parte, nici Florin Cîțu nu sare cu ceva în ochi. CV-ul lui politic este zero, nu a condus nici măcar o organizație de sector, darmite un partid. Cu ce ar fi mai bun?

Mai bine distrugem PSD

PNL, spuneam, ar trebui să iasă mai puternic după încleștarea în care a intrat. Și spun încleștare pentru că, de fapt, nu sunt alegeri, e doar bătălia neterminată dintre fostul PD, al lui Băsescu, și ce mai rămăsese din PNL condus de Crin Antonescu. De la fuziune și până în prezent nu s-a observat niciun succes, niciun progres. Să ne aducem aminte eșecurile repetate la alegerile locale și cele parlamentare, când pierdea la scoruri pur și simplu jenante. Câștigurile ulterioare nu au însemnat o revenire spectaculoasă, nu am motive să cred așa ceva. Cred, mai degrabă, că Iohannis și camarila și-au spus că singura șansă e să distrugă PSD, căci cu PNL nu se poate face nimic. Exact ceea ce s-a și întâmplat.

Cu mingea printre picioare

Nu prea există șanse ca Ludovic Orban să câștige alegerile din toamnă. Nu asta ar fi problema, ci cum va arăta PNL sub conducerea lui Cîțu. Mie deja îmi lasă impresia unui partid obosit, fără vlagă decizională și incapabil să dea guverne puternice. Un partid care va fi tot mai puțin vizibil. Chiar dacă președintele se amestecă nepermis, așază jucătorii cu mâna și stabilește reguli în timpul jocului, nu înseamnă ca PNL este sau va fi mai bun. Iar pentru Iohannis jucătorul va fi echivalent cu a scăpa mingea printre picioare.

author avatar
Valentin Boeru
1.568 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger