La trei decenii de la evenimentele sângeroase din vara anului ’90, președintele a depus flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990, din Piața Universității, iar apoi a participat, în cursul după-amiezii de joi, și la un eveniment găzduit prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”.
Prilej cu care a subliniat, în cadrul discursului pregătit pentru evenimentul găzduit de Universitatea din București și rostit cu masca sanitară pe față, faptul că „Piața Universității reprezintă un testament pe care trebuie să-l prețuim și să-l respectăm”.
Totodată, a adus în discuție ceea ce mulți români – îndeosebi din rândul familiilor victimelor Mineriadei – știu prea bine: faptul că nu s-a soluționat dosarul ce vizează episoadele dramatice din acele zile de iunie. „Nu pot vorbi despre „Fenomenul Piața Universității” fără să amintesc o restanță majoră a societății românești. Constat iarăși, cu indignare, că „Dosarul Mineriadei” trenează de 30 de ani. Vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste 1000 de victime sunt înca necunoscuți. Consider că este o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății, față de urmașii acestora și față de întreaga societate. Justiția are obligația de a face lumină, după atât de mulți ani. Dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgență majoră”, a fost auzit spunând Klaus Iohannis, înainte de a se adresa în mod special responsabililor de soarta acestui dosar. „Faceți dreptate! Românii au nevoie de acest act de justiție pentru odihna veșnică a celor uciși, pentru urmași, precum și pentru reconcilierea cu trecutul și garantarea unei societăți sănătoase pentru generațiile viitoare„, a conchis președintele.
Foto: arhivă/ Sursa: presidency.ro