AcasăPoliticaIohannis, recital de vorbe-n vânt

Iohannis, recital de vorbe-n vânt

A apărut din nou Klaus Iohannis. Nu am înțeles de ce a făcut-o. Putea să stea acasă, la Sibiu, și să ne transmită să urmărim oricare dintre discursurile lui. Toate sunt la fel.  Îi schimba doar titlul.

Am aflat ce și cum e cu cele 30 de miliarde de euro cu care vom începe reconstrucția România. Nu vă așteptați la cine știe ce. Drumuri, școli, spitale, digitalizare. Numai că acum se numesc Planul Național de Redresare și Reziliență. Lucruri deosebite? Nu. Trei miliarde colo, încă trei dincolo, mai punem patru la alții, încă două pe la nu știu ce, cinci miliarde în partea cealaltă și gata, publicul este rugat să părăsească sala.

Se va rezolva în stil românesc. Ori nu ne ajung banii ori șantierele nu mai au mână de lucru. Spune Iohannis că se vor crea noi locuri de muncă. Unde nu va munci nimeni, pentru că ori sunt bani prea puțini în comparație cu ce se plătește în Europa, ori nimeni nu are încredere în vorbele aruncate-n vânt de unul sau altul. Vom construi școli moderne, dotate cu confort occidental, iar când vom vrea să instalăm toaletele și chiuvetele, vom descoperi că nu avem apă, nici măcar vreun pârâu prin apropiere de unde să o împingem cu motopompa. Și apoi, cum să reziste pereții din chirpici la chiuvete? România nu își mai permite să piardă vreun copil, zice Iohannis. Dar să-i țină nemâncați poate?

Iohannis vede centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Nu vede însă că nu există personal medical pentru asta. N-am fost în stare să adunăm o mână de asistente pentru vaccinare, dar vorbim deja de screening? Vom avea și drumuri cum n-am văzut vreodată. Nici nu cred că o să vedem, de regulă noi vedem panglicile de inaugurare, după care, la scurt timp, vedem cum se prăbușesc lucrările. Vorbim, în schimb, despre digitalizare, că e mai simplu. Aici, președintele chiar m-a pierdut. Ca să facă școală online copiii se suie în pom, pentru că acolo prind semnal, și el vorbește despre digitalizare? Bine. Altceva?

author avatar
Valentin Boeru
1.139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger