Klaus Iohannis a readus în discuție – de această dată joi, din Piața Universității – faptul că, ținând cont că virusul care provoacă boala COVID-19 este încă prezent în comunitate, consideră că e necesară o prelungire a stării de alertă, și după 15 iunie, dar și menținerea prudenței.
UPDATE: După declarația care apucase deja să iște vâlvă în spațiul public, președintele a revenit în fața presei. De această dată după discursul susținut în cadrul întâlnirii la care a participat Universității din București, la 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”. Și a ales să facă unele clarificări referitor la spusele sale. „Vreau să mă refer la o afirmație care am făcut-o cu puțin timp înainte și deja unii au scos-o din context și încearcă să o folosească. Dacă cineva, prin acea afirmație a mea, s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienţi sau posibili pacienți, nu m-am referit nici la persoane care nu au informație, am vrut să atrag atenția asupra pericolului manipulării, fiindcă în discuția pe care am avut-o cu dumneavoastră a fost vorba despre oameni care sunt informați, care cunosc datele despre epidemie și mie mi se pare inadmisibil ca o persoană publică, care cunoaște datele problemei, să încerce să ducă acțiunile autorităților, îngrijorările oamenilor în ridicol”, a susținut Klaus Iohannis.
Completând, președintele a făcut trimitere la apropiatele alegeri, drept urmare la nevoia unora de a aduna capital electoral, în urma unor declarații. „Nu pot să accept ca în România, unde am avut și astăzi foarte mulți noi bolnavi de COVID-19, unde avem peste 1.300 de persoane decedate de această boală, să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns datele, că cineva ar trebui să răspundă, că ar trebui să ne relaxăm cu toții și să ne vedem de treabă. Așa ceva nu se poate! Acești oameni, care cunosc datele problemei și încearcă să manipuleze într-un mod inadecvat opinia publică, trebuie cumva arătați cu degetul ca să își revină, nu pentru altceva. Deci important este să nu dăm crezare informațiilor false, să nu dăm crezare manipulărilor și, foarte important pentru toată lumea, să ne informăm și să luăm de bune informațiile publice care se dau. (…) Nu există alte informații decât cele pe care le aflăm zilnic la ora 13:00, prin comunicate de presă. Încă o dată, dacă am fost greșit înțeles, îmi cer scuze, nu am dorit să lezez pe nimeni, dar cred că este bine ca și eu să atrag atenția asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice, într-un mod destul de nepotrivit și cu singurul scop de a vâna câteva voturi, fiindcă, nu-i așa?, vin alegerile”, a conchis președintele.
Totul, pentru ca Guvernul să „aibă pârghiile necesare” pentru a lua măsurile la momentul la care ele se impun. „Eu nu-mi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile care acum sunt în vigoare toate. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă, care conține exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii. De exemplu, portul măștii în interior, (…) distanțarea, măsurile de igienă. Fără acest instrument al stării de alertă, miniștrii nu mai pot emite ordine care să vină în sprijinul medicilor și în sprijinul sănătății publice”, a susținut Klaus Iohannis.
De departe cea mai sonoră parte a declarațiilor făcute de primul om în stat, pe marginea acestui subiect, a fost cea la care a făcut trimitere la contestatarii – la nivel politic – ai acestei idei de prelungire a stării de alertă. „Am văzut cu toții că sunt unii politicieni care probabil mai mult fug după voturi, decât după sănătatea românilor, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și (…) că să vină specialiștii cu dovezi. Nu vă supărați, ce fel de dovezi așteaptă ei, altele decât cele care sunt comunicate zilnic. 237 de noi infectați, de ieri până astăzi, peste 150 de persoane la ATI, avem iarăși, din păcate, noi și noi decese. (…) Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli, ești precaut sau ești prost. Una din două„, a fost auzit spunând Klaus Iohannis, în fața presei.
Declarațiile președintelui au venit în contextul în care joi Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că la nivel național s-au înregistrat 237 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, totalul cazurilor confirmate în România ajungând la 21.182. Dintre persoanele depistate pozitiv, 15.283 au fost declarate deja vindecate și externate.
Proastă e mă-ta, nesimțitule!
Dobitocul nazist in actiune !!!
@ Două însușiri care nu sunt antagonice în mod absolut, ?
Mai prost inseamna si nestiutor nu doar cu mintea pe nul. Deci esti prost sau precaut. Eu sunt precaut si nu prost ca voi.In sensul precedent. Nu e peiorativ.