AcasăPoliticaIohannis, lovitură pentru Orban și liberali. "Una dintre marile probleme..."

Iohannis, lovitură pentru Orban și liberali. „Una dintre marile probleme…”

În cea de-a doua zi în care România a înregistrat, consecutiv, o creștere record a numărului de cazuri noi de coronavirus, joi fiind raportate 614 noi îmbolnăviri, președintele a ieșit în fața presei pentru a vorbi despre situația provocată de COVID-19. Un discurs de 17 minute, în care a făcut trimitere în mare parte la măsurile luate în perioada în care România a fost în stare de urgență, pentru gestionarea crizei COVID, fără, însă, vreo referire directă la noile cifre, aflate joi.

Un anume aspect a fost remarcat de mulți dintre cei care au ascultat discursul președintelui. După ce încă din ziua precedentă, întrebat fiind cum comentează apelul pe care l-a făcut premierul, acela de a nu ține cont de decizia CCR privind carantinarea și izolarea, Klaus Iohannis a replicat că „deciziile CCR sunt obligatorii, precum respectarea Constituției și a legilor” –  răspuns văzut de mulți ca o lovitură directă la adresa lui Ludovic Orban – președintele a vorbit și joi despre cadrul legal din perioada epidemiei COVID.

„Țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat și, iată, ne confruntăm în continuare, anume lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că, în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers și legislația”, a punctat în fața presei, de această dată joi, președintele. Așadar, trimitere și la deciziile luate în timpul guvernării liberale. Mai ales că recent s-a aflat și despre faptul că mai mulți oameni aflați în șomaj tehnic au reclamat faptul că și-au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deși angajatorii au virat sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate. Explicațiile CNAS AICI.

Accent pe soluții pentru depășirea crizei, dar în echilibru cu drepturi și libertăți

Totodată, primul om în stat a adus în discuție, în declarația de presă de joi, necesitatea ca, în situații de criză apărute în sfera Sănătății, autoritățile să vină cu soluții legislative care trebuie să asigure depășirea momentului critic, având, totodată, în vedere și asigurarea echilibrului între drepturile și libertățile garantate de stat. Ceea ce pe mulți i-a trimis cu gândul la recenta decizie a Curții Constituționale, referitor la izolare și carantinare, hotărâri dispuse în timpul actualei guvernări, dar și la criticile formulate de PSD în privința proiectului de lege trimis de Executiv Parlamentului, menit să reglementeze legislația în vigoare, în acord cu hotărârea CCR. DETALII AICI despre recenta întrevedere dintre Marcel Ciolacu și Raed Arafat, de la Parlament.

„În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale, situații în care chiar paradigma acțiunii statale se schimbă. Fără îndoială, regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul constituant astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetățeni sau chiar pentru însuși statul român. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepționale, pe de o parte, trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă și eficientă a autorităților.

Prin Constituție, în situații de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. În realizarea acestei obligații, soluțiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile și libertățile concomitent garantate și protejate de stat, trebuie să asigure și depășirea crizei”, a ales să menționeze președintele.

Citiți și: Rareș, filat de Pahonțu! Război între oamenii președintelui!

Covid, când dușman și când prieten

Vrea să fie lăsate orgoliile și contrele deoparte

Mai mult, amintind de spiritul Constituției, Klaus Iohannis a făcut un apel „la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului”. „Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute”, le-a transmis Iohannis actanților scenei politice.

De asemenea, primul om în stat a făcut din nou un apel către aleșii neamului, pentru a da cât mai rapid undă verde actului normativ care să reglementeze prevederile privind izolarea și carantinarea, în acord cu decizia CCR. „Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate. Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, (…) dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor”, a declarat Iohannis.

Cum răspunsese criticilor aduse liberalilor

Tot în cursul zilei precedente, după vizita făcută la Institutul Cantacuzino, întrebat fiind despre acuzațiile PSD la adresa PNL, pe fondul deciziei CCR privind carantinarea și izolarea, cum că liberalii nu au asigurat un cadru legal pentru aceste măsuri, Iohannis nu a mai luat apărarea reprezentanților formațiunii politice conduse de către Ludovic Orban. „Cred că aruncarea vinei dintr-o curte într-alta nu ajută pe nimeni, hai să fim serioși! Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare, ca să avem o lege în vigoare. Nu și-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o să ajungem într-o situație atât de gravă. Legislația în vigoare pe care am găsit-o este slabă. Așa a fost ea gândită. Nu are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru acum este să găsim soluții pentru a face o legislație modernă, eficientă, aplicabilă și, da, constituțională. De asta m-am adresat Parlamentului cu solicitarea să lucreze rapid, ca să avem legislație”, a răspuns Iohannis.

sursa foto: presidency.ro

268 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger