AcasăPoliticaIohannis la NATO, o fumigenă pentru PSD

Iohannis la NATO, o fumigenă pentru PSD

Iohannis, expert la fumigene și la schi

Klaus Iohannis la NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, a fost gluma începutului de an în România. N-a ținut mult, doar până când în presa occidentală a răsuflat informația că deja se știe cine va fi viitorul secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Olandezul Mark Rutte este alegerea marilor cancelarii din Vest, care în niciun moment nu l-au avut în vedere pe Klaus Iohannis pentru a ocupa această funcție.

Fără PSD PNL ul lui Ciucă n are nicio șansă să rămână la putere

Iar acum începem și noi să înțelegem că, de fapt, totul a fost o fumigenă pentru PSD, aruncată pe piață la momentul potrivit, când alianța cu PNL părea tot mai puțin probabilă.

Dar, să le luăm pe rând ca să vedem mai clar acest tablou.

Parisul, ultima capitală care confirmă

Parisul este ultima capitală care confirmă informația privitoare la alegerea lui Mark Rutte pentru NATO.

Premierul Gabriel Attal a spus că Franța îl vrea pe (încă) șeful Executivului de la Haga la conducerea Organizației Atlanticului de Nord. – „Evident, sprijinim candidatura lui Mark Rutte pentru NATO, având în vedere experienţa, capacitatea sa de a forma coaliţii mari şi de a acţiona pentru securitatea noastră colectivă”.

Franța e doar ultimul nume din NATO care a vorbit în favoarea lui Rutte. Precedentele luări de poziție au fost făcute de Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Iată, așadar, că nume grele dintre aliați deja s-au exprimat, iar dacă poziția Casei Albe e clară, atunci putem spune că avem un câștigător al cursei.

Mark Rutte favorit la conducerea NATO

După ce a pus pe butuci agricultura batavă, Mark Rutte și-a anunțat retragerea din politică. Partidul său oricum a pierdut alegerile parlamentare din noiembrie, câștigate de extrema dreaptă, iar Rutte are acum cale liberă spre NATO. Mandatul lui Jens Stoltenberg expiră în toamnă, iar pentru el viitorul pare să fie legat de Ucraina – am scris în Național că va fi numit „comisar” din partea G7 la Kiev, un fel de supervizor pentru Volodimir Zelenski.

Ce urmărește Iohannis, de fapt

Cu fiecare știre confirmată, ajungem mai aproape de a înțelege care este, de fapt, planul și ce s-a urmărit prin intoxicarea noastră cu informația că Iohannis merge la NATO.

În realitate, liderul de la Cotroceni nu s-a aflat niciodată în cărți, iar el a știut care este poziția fiecărui șef de stat dintre aliați. Atunci, de ce a lăsat să fie aruncată pe piață fumigena asta? Simplu, pentru că la acel moment erau foarte multe neînțelegeri între partenerii de guvernare, iar Nicolae Ciucă părea incapabil să mai gestioneze relația cu Marcel Ciolacu. Or, Iohannis a înțeles că, fără sprijinul social-democraților, liberalii n-au nicio șansă să rămână la putere și după alegerile parlamentare.

PNL are nevoie să fie tractat de PSD, asta-i clar pentru toți! Orban, Cîțu și Ciucă, ultimii trei președinți, au adus partidul pe 3 în topul preferințelor românilor, cu câteva procente sub AUR.

Revenind, Klaus Iohannis a pus ochii pe fotoliul de premier, iar planul este ca PNL să trântească Guvernul la începutul anului viitor. Apoi, unind toate forțele de dreapta (cu USR în frunte, plus minorități și independenți), liberalii îl vor propune prim-ministru pe Iohannis, iar viitorul președinte nu va avea încotro decât să-l desemneze, ținând cont de voința noii majorități formate.

Dar, ca să se ajungă aici, PNL trebuia, cumva, agățat de PSD. Iar PSD a fost adormit cu fumigena „Iohannis merge la NATO”, așadar nu aveți de ce să vă faceți griji în privința sa.

Nu merge nicăieri, că dacă ne-am prins noi cât de leneș este (e drept că ne-au trebuit două mandate ca să ne lămurim, dar asta e!), firesc că și-au dat seama și aliații cu cine au de-a face! Vremurile sunt tot mai tulburi, iar acum este nevoie, mai mult ca niciodată, de oameni de acțiune, nu de lideri pe care n-ai de unde-i lua în toiul evenimentelor, care își țin telefonul pe silențios când lumea arde.

Occidentalii poate că nu văd multe din cele petrecute la București, dar când trebuie să ia o decizie cum e cea legată de viitorul secretar general al NATO se informează în amănunt și nu lasă să le scape nimic; iar dacă știm noi că Iohannis nu-i altceva decât un turist, fiți siguri c-au aflat de obiceiurile familiei prezidențiale române și americanii, și francezii, și britanicii.

Geoană, exemplu de așa nu

O poate confirma chiar Mircea Geoană, despre care încep să apară zvonuri că este dat exemplu negativ în interiorul organizației.

Mircea Geoană imagine pe spatele NATO

Actualul adjunct al lui Stoltenberg și-a umplut anul trecut agenda cu așa-zise vizite oficiale în România și Moldova, în fapt doar niște exerciții de imagine camuflate sub pretextul organizării a tot felul de mese rotunde care n-au adus niciun beneficiu real Alianței Nord-Atlantice. Singurul câștigător a fost Mircea Geoană, care a testat terenul în vederea lansării propriei candidaturi pentru alegerile prezidențiale.

Cireașa de pe tort trebuia să fie NATO Youth Summit, o reuniune la București cu participarea a mii de tineri, proiect propus și pregătit în detaliu de echipa secretarului general-adjunct. Conducerea NATO, însă, a sistat totul zilele trecute, arătând prin această decizie că organizația nu poate fi dusă de nas la infinit, iar șmecheria are succes pe Dâmbovița, nu și în Vest.

Puși în gardă de ce li se pregătește, social-democrații se gândesc acum dacă nu cumva s-au grăbit mergând la braț cu liberalii în alegeri. Au fugit de AUR, văzut ca un pericol uriaș pentru imaginea externă a țării, și au dat de Klaus Iohannis, odihnit după 10 ani de tratament la Băile Cotroceni și cu chef de bătălii politice.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.423 afisari

10 COMENTARII

  1. Nu cred că NATO se va mai putea descurca fără Johhanis ca șef al Alianței și nici guvernul României fără Johhanis ca premier. Atât NATO cât și România ar intra în colaps fără el iar companiile aeriene care dețin avioane de lux ar ajunge la faliment. Dacă nu se poate și nu se poate nici șef al NATO nici premier în România, musai să ne punem cu toții mințile la treabă și să inventăm pentru Johhanis un post cât mai înalt, cât mai bine plătit și în care să nu trebuiască să facă nimic.

  2. Pentru a accede în orice funcție internațională Iohannis are nevoie de ‘referințe’ semnate și parafate de guvernul României.

  3. Un dezastru ca Iohannis sa conducă Guvernul, se va numi Guvernul Pauza – Concediu, atunci Romania va intra in faliment.

  4. Ce gluma buna votarea lui Iohannis de catre USR si Orban! Dar cine stie ce dosare au pregatite securicii pentru a-i convinge.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger