AcasăPoliticaIohannis i-a îngropat pe Ponta, Băsescu și Tăriceanu

Iohannis i-a îngropat pe Ponta, Băsescu și Tăriceanu

Au fost cele mai ciudate alegeri de până acum. Deși cu rezultate pe alocuri scandaloase, partidele care au intrat în Parlament își proclamă victoria. O fi o victorie să accezi în Parlament, nu contestă nimeni, numai că, odată ajunse acolo, partidele s-au văzut puse în situația de a nu putea da premierul. Niciunul dintre ele nu deține numărul necesar de voturi pentru a fi majoritar. Mai mult, alianțele de care ar avea nevoie sunt aproape imposibil de realizat și, într-un final, ar arăta ca o cârpeală. În asemenea condiții, niciun guvern nu ar rezista mai mult de un an.

Disperarea lui Traian Băsescu este supremă Mai pierde și altceva dincolo de alegeri

Partidele, spuneam, își declară victoria. PSD este cu aproape cinci procente peste contracandidatul său, PNL, atât la Cameră cât și la Senat. Dar tot sub 30 la sută este. Liberalii, cu o medie de 25-26 la sută, sunt peste USR PLUS, care abia au strâns 15 la sută. UDMR își menține rolul de balama politică de până acum, dar a apărut AUR, partidul care a răsturnat așteptările. În schimb, Ponta, Băsescu și Tăriceanu își pot face bagajele, fiind sub minimul pragului electoral. Cum s-a ajuns aici?

Anexa liberalilor

În primul rând, campania electorală dusă de Iohannis s-a axat pe atacarea social democraților. Nu a existat subiect secundar, iar despre Pro România sau PMP nu s-a scos vreun cuvânt. Nici de bine, nici de rău.

Victor Ponta final previzibil al aventurii politice

Era evident că nu intrau în calculele electorale, fiind partide de umplutură. Chiar dacă vorbea de forțele dreptei unite, Iohannis lăsa să se înțeleagă că se referă cu predilecție la PNL și USR PLUS, și mai puțin la Mișcarea Populară, care apărea mai repede ca o anexă decât ca un partid. Apoi, în al doilea rând, imixtiunea lui Traian Băsescu în toată perioada scursă, cu apariții ce concurau prezența lui Iohannis la posturile de televiziune, a fost de natură să irite, cunoscut fiind faptul că nu tolerează ca cineva să-i sufle în ciorbă. Marginalizarea PMP s-a făcut lent, mai mult insinuată decât fățiș, scăzând interesul electoratului pentru el.

O capcană simplă, dar eficace

Victor Ponta a fost executat la fel de simplu. Nu a fost nevoie de atacuri la adresa lui din partea lui Iohannis, care-l considera un subiect prea mărunt. S-a văzut, în schimb, că l-a dat pe mâna liberalilor, care l-au atacat cu trecutul lui compromițător, nu o dată asociindu-se cu social democrații la această mazilire. Ieșirile lui Ponta în spațiul public au fost, cu predilecție, pe tema gestionării proaste a pandemiei. Subiect foarte sensibil pentru Iohannis, care se vrea salvatorul națiunii.

Călin Popescu Tăriceanu din jos în mai jos

Cine a avut ochi de văzut, sigur a sesizat că, a doua zi, Orban și Iohannis contracarau și-i desființau spusele, slăbindu-i drastic credibilitatea. O capcană aproape banală, în care, însă, Ponta s-a prăbușit repede. O cursă în care palmaresul lui politic, deloc de invidiat, a pus capac. Nici Călin Popescu-Tăriceanu nu putea avea o altă soartă. A reușit performanța de a rămâne fără partid, mutându-se de colo-colo. Și-a pierdut oamenii, și-a pierdut credibilitatea și își găsise culcuș la Pro România, singurul partid care l-ar mai fi acceptat. Alegerile l-au prins cum nu se poate mai rău. Alții spun „cum nu se poate mai bine”, căci odată cu Ponta a părăsit și el scena politică. Era și cazul. Se compromisese suficient și nu mai avea resurse să convingă. Exact ca Ponta.

Fără consecințe? Nu prea e de crezut

Ultimele informații, neconfirmate, arată că PMP s-ar apropia spectaculos de pragul de 5 la sută. Deja televiziunile speculează, împingând partidul în față. Ce ar putea să însemne? Să-și fi dat seama Iohannis că fără Băsescu&Tomac nu poate face o coaliție pe care să o opună social democraților și eventualilor lui aliați, căci nici PSD nu poate face majoritate? Să fi dat undă verde STS să numere cu mai multă atenție voturile?

Eugen Tomac se pregătește să devină istorie

Știm cu toții ce presupune asta. Oricum ar sta lucrurile, cea mai mare palmă încasată de Iohannis nu ar fi surclasarea liberalilor, au mai pierdut și în alte dăți. Și nici bâjbâiala după o alianță care să-l ajute să-și ducă planurile meschine până la capăt. Ci faptul că o țară întreagă a asistat cum s-a făcut de râs de fiecare dată când a afirmat că PSD este un partid ilegitim, iar asta îl scoate din minți. Acum, mai mult ca niciodată, s-a văzut cât se poate de limpede cum a fost ales. Trebuie să ne așteptăm la consecințe?

author avatar
Valentin Boeru
4.989 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger