AcasăPoliticaIohannis, dă scrisul mai sus!

Iohannis, dă scrisul mai sus!

L-am văzut din nou pe Klaus Iohannis. El nu are nicio vină. De vină sunt eu, că mă plictiseam căutând și o altă știre într-o țară în care nu se întâmplă decât Covid. Așa am dat peste președinte. Era la Cotroceni și vorbea. Erau fix 14 ziariști numărați. Și un prompter. Nu am reușit să îmi dau seama cui se adresa.

Nu am reușit să înțeleg nici de ce vorbea. Își imagina că România ar fi fost disperată să-l vadă și să-i audă glasul? I-or fi spus consilierii că ar fi cazul să mai deschidă gura, ca să nu bată la ochi o absență de cinci zile?

La ce îi trebuia prompterul?

Nu se poate să nu țineți minte secvențele din sala de cinematograf, cu ani buni în urmă, când operatorul nu reușea să sincronizeze sonorul cu subtitrarea. Sau când aceasta se înghesuia în subsolul ecranului și se vedeau doar niște capete de litere. Nervoasă, lumea începea să fluiere și să huiduie, urlând la operator: „Băă, dă scrisul mai sus!” Cam așa a fost și la improvizația lui de presă, poreclită și conferință. N-au strigat la el cei din sală. Eu, în schimb, da. Și nu pentru că nu ar fi fost imaginea bună, ci pentru că nu se înțelegea nimic din ceea ce spunea. Sau ar fi vrut să spună, dar nu reușea.

Prezența prompterului m-a derutat. În mod firesc, nu ar fi avut ce să caute acolo. La o conferință de presă răspunzi la întrebări și nu mai caști ochii la ecran. Să fi fost și răspunsurile afișate? Încep să cochetez cu ideea asta căci, la un moment dat, a avut un răspuns lung fără să clipească și fără să se bâlbâie. Iar așa ceva lui nu i se întâmplă. În fine, nu este cel mai important lucru. Am strigat la el să dea scrisul mai sus pentru că nu se înțelegea nimic. A vorbit despre lucruri care nu s-au petrecut. Despre începerea școlii, bunăoară. Vorbea despre măsuri care nu există. A vorbit despre deschiderea restaurantelor. Nici asta nu s-a întâmplat. De când în fișa postului de președinte al țării scrie că ar exista și obligația ca acesta să anunțe dacă se deschid sau nu? De ce președintele trebuie să explice cum e cu mesele de șase locuri sau cu alea de patru? De ce simte nevoia să vorbească despre ceea ce nici măcar nu există? Iohannis, dă scrisul mai sus, măcar să înțelegem ce vrei.

author avatar
Valentin Boeru
2.605 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger