AcasăPoliticaIohannis, cine minte?

Iohannis, cine minte?

În materie de Covid, de pandemie, de măsuri luate de Guvern și de planuri profilactice Klaus Iohannis o scaldă rău de tot. „Este nevoie de soluții concrete, inovative. Acolo unde secția de terapie intensivă se poate extinde, unde sunt specialiști, se va face acest lucru, se va putea mări numărul de paturi.” Este un mic pasaj din declarația făcută în urma vizitei la Institutul Național de Sănătate publică. Trei minciuni în 30 de cuvinte. Despre ce secții de terapie intensivă vorbește? Care specialiști? Care paturi?

Din moment ce au desenat ferestre pot desena și secții ATI

Până acum avem un spital de 14 milioane de euro construit inutil, alte câteva de carton și unul pus la pământ de ploaie. În bună parte, vizitate și binecuvântate de președinte. La ce specialiști se referă Iohannis? La cei care nu există, numărul acestora fiind în raport invers proporțional cu numărul de paturi? Și, în final, la ce paturi de terapie intensivă face trimitere? După Tătaru și Arafat, acestea nu mai există. Nu este o exagerare, este ceea ce declară ori de câte ori se trezesc în fața unui microfon sau a unei camere de filmat. Privit altfel, tabloul arată așa: secții de terapie intensivă care nu au locuri, paturi care nu există și specialiști pe care nu avem de unde să îi luăm. Deci?

Saltul de la ceai la Covid 19

Vizita lui Klaus Iohannis la Institutul Național de Sănătate Publică nu are decât rol publicitar. Trebuia întregită imaginea că președintele se agită, se zbate pentru siguranța noastră sanitară și supervizează cele mai bune măsuri de protecție. Nu a identificat decât trei, aceleași trei pe care le rostogolește din gură la fiecare ieșire publică. Masca, spălatul pe mâini și distanțarea.

Paturile parcă sunt numărate de Ghiță Pristanda

Or pentru asta nu era nevoie de o vizită la o instituție de specialitate decât în măsura în care simțea nevoia să dea legitimitate banalităților. Și dacă tot a ajuns aici, de ce să nu marcheze încă un punct care să-l scoată în față? „Despre pandemie am discutat destul de mult. Mi-au prezentat viziunea care s-a format aici, la Institut și m-am bucurat să constat că abordarea noastră este cam la fel.” Nu e cam mult, în condițiile în care mie mi se pare că experiența lui în materie de sănătate nu depășește aspirina și un ceai fierbinte?

Nu iese socoteala

Atotștiutorul președinte stă însă foarte prost cu matematica și logica. A afirmat recent că între alegerile locale și explozia de noi îmbolnăviri nu există nicio legătură. Au fost luate cele mai bune măsuri de protecție sanitară, alegerile s-au desfășurat în condițiile unui risc inexistent, deci cazurile noi nu de aici pleacă. Nu cozile la secțiile de votare, nu aglomerația ar fi generat valul de îmbolnăviri, ci chefurile făcute de câștigători, nunțile și botezurile.

Vom ajunge la 7000 de cazuri pe zi spune Rafila Nu i nimic Iohannis a zis că nu trebuie să intrăm în panică

Să calculăm. Din 5 până în 11 octombrie inclusiv s-au înregistrat 19.383 de cazuri noi. Sunt cifrele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică. Nici dacă aduni toți nuntașii din România, în ultima săptămână, nu ies cei aproape 20.000 la care se raportează Iohannis. Nu ies nici dacă le adaugi chefliii prinși în hore, nașii, finii și participanții la botezuri. Și atunci, de unde? Iohannis, cine minte? Să fi mințit Orban, când a spus că putem vota fără frică de Covid? Grupul de Comunicare Strategică? Sau altcineva?

Mai domol cu grija

Nici în ceea ce privește numărul paturilor de la terapie intensivă cu destinația Covid lucrurile nu sunt clare. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că nu mai există vreunul liber. Pe de altă parte, Klaus Iohannis declară că avem 1.000, din care doar puțin peste 600 sunt ocupate. Pe cine să crezi? Din cele peste 100 de miliarde de lei împrumutați până acum, câți bani au fost investiți în așa ceva? Din datele existente nu rezultă că ne-am fi îmbunătățit logistica măcar cu un pat. Și atunci, cine minte când spune că s-au luat cele mai bune măsuri privind protecția populației și asigurarea sănătății acesteia? Orban sau același „altcineva”?

De ce se închid școlile Iohannis De prea multă siguranță

Copiii sunt în siguranță în școli, a declarat președintele. Dar școlile îi fac în ciudă și se închid din cauza îmbolnăvirilor într-un număr tot mai mare. La ce siguranță se referă Klaus Iohannis? Un singur element dă semnificație vizitei președintelui la Institutul Național de Sănătate Publică. În finalul declarației afirmă că în urma discuțiilor purtate cu specialiștii nu a rezultat necesitatea amânării alegerilor. Deci, asta era! Avea nevoie de legitimitate pentru a-și duce planurile la capăt. Mort-copt, pe 6 decembrie poporul să iasă la vot. Este atât de evident că e singurul lucru care îl interesează, încât cu grija pentru sănătatea populației o poate lăsa mai moale.

author avatar
Valentin Boeru
2.247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger