AcasăPoliticaIohannis a vorbit despre "elefantul din încăpere" de faţă cu preşedinta Ungariei:...

Iohannis a vorbit despre „elefantul din încăpere” de faţă cu preşedinta Ungariei: „E bine ca minoritățile să folosească și limba română”

klaus iohannisOFICIAL. Se modifică preţurile la curent electric. Klaus Iohannis a promulgat legea. Plafonul de cost: 1,3 lei/kWh

Klaus Iohannis a primit-o miercuri pe președinta Ungariei, Katalin Novak, iar la finalul întâlnirii au făcut declarații comune.

Iohannis a subliniat că în România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate, ba chiar mai mult, ele sunt reprezentate în Parlament chiar dacă numeric, prin vot, nu obțin atâtea voturi câte sunt necesare pentru un mandat.

Iohannis vrea ca maghiarii să vorbească şi româneşte

Și, apropo, am convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română”, a afirmat Iohannis, care a adăugat:

Există evident probleme care necesită mai mult decât o discuție când vorbim de drepturile minorităților din România. În România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate, ba chiar mai mult.

În România există un exemplu pe care putem să îl prezentăm cu mândrie: minoritățile sunt reprezentate în Parlament chiar dacă numeric prin vot nu obțin câte voturi sunt necesare pentru mandat.

E discriminare pozitivă. E interesul nostru comun – și am discutat pe larg – ca drepturile minorității maghiare să fie pe deplin respectate. Să își poată trăi cultura, limba maternă. Apropo, am convenit că e bine să folosească și limba română. E un lucru cunosut că există politicieni care vor să exarcebeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora.

Și acești politicieni, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorități, vin cu argumente care nu pot fi împărtășite de noi. Putem să eliminăm foarte mult din această tensiune discutând între noi. Majoritatea temelor sunt artificiale, aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe pentru a se auto-promova„.

author avatar
Andrei Ștefan
670 afisari

14 COMENTARII

  1. „Și, apropo, am convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română”, a afirmat Iohannis,… O astfel de afirmație nu cred că a fost făcută decât dacă a fost vrăjit de madam Novak, ruda lui Novak de la sport. Măi profesore, nu trebuie să convenit asupra folosirii limbii române, ci este obligatoriu prin lege, limba română fiind limba oficială a României pe care tu o reprezinți, dar uneori, în slugărnicia ta, în relațiile oficiale, vorbești ori engleza ori germana. Președintele, primul ministru etc., reprezentanți de frunte ai statului român în relațiile internaționale trebuie să comunice în limba oficială a României, cu folosirea interpretului/translatorului. În altă limbă poți vorbi când ești în vizită privată, în bucătărie sau la budă.

    • Corect ar fi fost daca ar fi spus ca e bine sa-si foloseasca si limba maghiara, ca in Romania limba oficiala este limba ramana, dar le ce sa te astepti de la conducatorul unei ”tari esuate” ???

  2. LIMBA ROMANA ESTE LIMBA OFICIALA PE TERITORIUL ROMANIEI . Nu se conveneste sa fie vorbita cu nimeni ESTE OBLIGATORIU .

  3. Daca nu ajungeti ca in bancul urmator.
    Un roman urca in autobuz si langa el statea un ungur care zicea mereu.
    -Noi prima. Noi prima.
    La care romanul nu eu cobor la a doua.
    Nu noi prima noi prima venit…
    Romanul iritat, ei lasa ca daca nu erau oile dacilor nu aveati ce bea si manca…
    Nu nu noi prima noi prima dat…
    La care romanul – nu am mai luat o prima de ani de zile..
    La care ungurul stinjenit ca nu poate conversa ceva zice
    Nu noi prima prima urcat masina… 🤗…

  4. Astia trateaza ”de sus”limba româna?E dupa cum ”convin ”ei? Pai le taiem cetatenia si sa se duca unde vor!

  5. Răsfoiesc WIKIPEDIA și mă uit la CV-ul celor doi președinți. Le pun față-nfață. …
    Că nu se înțăleg, nu-i de mirare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger