AcasăPoliticaIohannis a dat glas obiectivului: ”construirea României post-pandemice”. Ce le cere guvernanților,...

Iohannis a dat glas obiectivului: ”construirea României post-pandemice”. Ce le cere guvernanților, în privința PNRR

Iohannis a dat glas obiectivului: ”construirea României post-pandemice”. Ce le cere guvernanților, în privința PNRR (sursa foto: presidency.ro)

Klaus Iohannis a ieșit la declarații și a vorbit despre România post-pandemică și despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care l-a numit ”ambițios”. Totodată, președintele a dat de înțeles că vrea solidaritate la nivelul tuturor forțelor politice, care să ”susțină cu toate forțele acest efort național”. Mesajul președintelui vine la câteva zile, practic, după ce PSD-ul a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, pe 14 iunie, având drept principală nemulțumire tocmai ”eșecul Guvernului” în privința acestui PNRR.

Astfel, Klaus Iohannis a anunțat, vineri, 28 mai, de la Cotroceni, că a promulgat legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, ”proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorității partidelor parlamentare, cu o majoritate de două treimi” și că ”ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență tuturor țărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României”.

Care e planul pentru România post-pandemică

Președintele a amintit că a trecut peste un an de la începutul pandemiei COVID-19, care a adus nu doar ”o criză sanitară fără precedent”, ci a afectat masiv și economia. Context în care a adus din nou în discuție vaccinarea împotriva COVID-19, dar și dezideratul privind construirea României post-pandemice. ”Am depășit împreună o perioadă dificilă.

Astăzi ne aflăm într-un moment în care știm că prin vaccinare și imunizarea majorității cetățenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte, așadar, avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice.

Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă.

România post-pandemică este țara în care, în sfârșit, se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile.

România post-pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale. Vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual.

România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice.

Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie și de un plan coerent, și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, așa-numitul PNRR, prin care vom accesa banii europeni atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României”, a susținut Iohannis.

Liderul de la Cotroceni: adevărata provocare de acum începe

Aducând în discuție cele două linii majore ale PNRR-ului – investiții și reforme, dar și sumele disponibile pentru Romînia, Iohannis a amintit un lucru esențial: că e nevoie să fie materializate proiectele. ”29,2 miliarde de euro prin PNRR și alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră în cadrul financiar 2021 – 2027. Vorbim, așadar, de foarte mulți bani aflați la dispoziția României, circa 80 de miliarde de euro.

Sumele, deși foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme. (…) Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un plan ambițios, pe care îl susțin, dar bucuria finalizării lui este doar o bucurie de etapă. Am făcut primul pas, unul important, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp a tuturor componentelor care alcătuiesc acest plan este absolut esențială”, a mai declarat șeful statului.

Apel la clasa politică

Tocmai referindu-se la reușita acestui PNRR, a venit și apelul președintelui, adresat formațiunilor politice, guvernanților, dar și primarilor. ”Din această perspectivă, acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost elaborat cu mari eforturi și negociat intensiv la nivel european de actuala Coaliție de guvernare, o Coaliție care înțelege foarte bine care sunt nevoile de dezvoltare ale țării noastre și ce trebuie făcut pentru a ne atinge obiectivele. (…) Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să șubrezească șansele sale de reușită.

Acum este momentul ca toate forțele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate și să susțină cu toate forțele acest efort național.

Fac un apel la guvernanți să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât la nivel central să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor și termenele pentru finalizarea reformelor.

Fac, totodată, un apel către primari, către autoritățile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană să înceapă deja să pregătească și să identifice acele proiecte care se încadrează în condițiile cerute.

Este nevoie de mobilizarea tuturor instituțiilor statului, într-un efort administrativ la scară națională fără precedent.

Totodată, mediului de afaceri îi revine un rol deosebit de important, în special companiilor care vor fi implicate în proiectele majore de investiții din domeniile cheie ale Planului, precum infrastructura de sănătate, infrastructura de transport sau cea de energie”, a mai declarat Klaus Iohannis, vineri, de la Cotroceni.