Cauta

Invazia unei culturi străine. America ne-a deformat mințile

Chiar nu ne putem sătura de „americanism”?

Rețelele sociale și televiziunile sunt pline de știri americane, de vedete americane și idealuri americane. Chiar nu ne putem sătura de „americanism”?

Cultura americană  ne este inoculată până la sufocare. Unchiul Sam este atotputernic, exportă democrație și arme,  decide cine îi este prieten și dușman. O țară care nu se oprește în a deveni din ce în ce mai măreață  se pretinde un model de urmat la nivel mondial.

Tot ce este bun și important vine de peste Atlantic. Politică, administrație, afaceri, învățământ, cultură, sport, nivel de trai, competiție. Europenii au privit cu jind spre America și au încercat să-i copieze stilul și tradițiile. Dar nu s-au gândit că trăiesc într-o lume diferită, cu mentalități diferite.

Fast food, Halloween, modă, limbaj corporatist, „engleza americană” și  kitsch-ul au devenit marile importuri europene. Europa s-a îndepărtat de propriile valori, orbită de luminile Hollywoodului. Cultura „excepționalistă” americană s-a transformat într-o forță de piață.

“Americanizarea” Europei a început după cel de-al Doilea Război Mondial și s-a extins după sfârșitul Războiului Rece. Fostele țări socialiste, abia ieșite de sub jugul Rusiei, i-au văzut pe americani ca pe niște salvatori. În sfera culturală, hegemonia SUA a fost și mai evidentă. Modelele americane au pătruns peste tot: cinematografie, școli, marketing, informatică.

Liderii de afaceri din SUA erau dornici să-și vândă succesul în alte părți – și să obțină profituri pe măsură. Europa a fost și este un teren propice în obținerea acestor câștiguri. Dar americanii aveau interese și motivații diferite, iar scopurile declarate ascundeau realități dure.

De asemenea, corectitudinea politică a fost inventată în SUA și a fost preluată de aproape toate țările Uniunii Europene. Este o altă formă de invazie, poate cea mai gravă. Cumva, poate înlocui capitalismul și întreaga structură a unor națiuni. Termenii corecți politic subminează libertatea de exprimare, printre altele.

Ce ar trebui să facă europenii pentru a scăpa de obsesia americană? Greu de răspuns. Nu există o rețetă magică. Mai degrabă ar putea încerca să se uite cu alți ochi la  modul lor de viață, la ceea ce se numește spiritul european. În multe cazuri, ar descoperi că sunt în avanjaj față de americani. Idolatrizarea Americii nu ar trebui să mai fie un obicei european.

Ultimele stiri

  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Exit mobile version