AcasăPoliticaInvazia unei culturi străine. America ne-a deformat mințile

Invazia unei culturi străine. America ne-a deformat mințile

Chiar nu ne putem sătura de „americanism”?

Rețelele sociale și televiziunile sunt pline de știri americane, de vedete americane și idealuri americane. Chiar nu ne putem sătura de „americanism”?

Cultura americană  ne este inoculată până la sufocare. Unchiul Sam este atotputernic, exportă democrație și arme,  decide cine îi este prieten și dușman. O țară care nu se oprește în a deveni din ce în ce mai măreață  se pretinde un model de urmat la nivel mondial.

Tot ce este bun și important vine de peste Atlantic. Politică, administrație, afaceri, învățământ, cultură, sport, nivel de trai, competiție. Europenii au privit cu jind spre America și au încercat să-i copieze stilul și tradițiile. Dar nu s-au gândit că trăiesc într-o lume diferită, cu mentalități diferite.

Fast food, Halloween, modă, limbaj corporatist, „engleza americană” și  kitsch-ul au devenit marile importuri europene. Europa s-a îndepărtat de propriile valori, orbită de luminile Hollywoodului. Cultura „excepționalistă” americană s-a transformat într-o forță de piață.

“Americanizarea” Europei a început după cel de-al Doilea Război Mondial și s-a extins după sfârșitul Războiului Rece. Fostele țări socialiste, abia ieșite de sub jugul Rusiei, i-au văzut pe americani ca pe niște salvatori. În sfera culturală, hegemonia SUA a fost și mai evidentă. Modelele americane au pătruns peste tot: cinematografie, școli, marketing, informatică.

Liderii de afaceri din SUA erau dornici să-și vândă succesul în alte părți – și să obțină profituri pe măsură. Europa a fost și este un teren propice în obținerea acestor câștiguri. Dar americanii aveau interese și motivații diferite, iar scopurile declarate ascundeau realități dure.

De asemenea, corectitudinea politică a fost inventată în SUA și a fost preluată de aproape toate țările Uniunii Europene. Este o altă formă de invazie, poate cea mai gravă. Cumva, poate înlocui capitalismul și întreaga structură a unor națiuni. Termenii corecți politic subminează libertatea de exprimare, printre altele.

Ce ar trebui să facă europenii pentru a scăpa de obsesia americană? Greu de răspuns. Nu există o rețetă magică. Mai degrabă ar putea încerca să se uite cu alți ochi la  modul lor de viață, la ceea ce se numește spiritul european. În multe cazuri, ar descoperi că sunt în avanjaj față de americani. Idolatrizarea Americii nu ar trebui să mai fie un obicei european.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.347 afisari

18 COMENTARII

  1. Eu unul nu mai suport nimic , mai ales din ultimii vreo 5 ani , filme feministe , unde barbatii sint pusi la colt si joaca roluri de prosti sau de bichoni ,lgbt la greu , tot felul de egalitati stupide , woke in general . inainte americanul adevarat se lauda ca-i justitiabil acum se lauda ca-l bate nevasta , pentru mine ca barbat este umilitor si nu pot inghiti asa ceva .

  2. Jacota , asta te framanta pe tine cand planeta arde ? Le iei visul american ca sa-l inlocuiesti cu ce ?

    • Cu o incolonare exemplara pentru mancarea la gamela , cantece patriotice si ode conducatorilor iubiti .

    • Anonimule dormi tu fericit cu Visul American. Oamenii destepti/treziti se descurca si fara vise prostesti.
      In SUA Visul American a murit de mult si nu l-au inlocuit, cand lumea nu a mai crezut in Vis au daramat Gemenii(9/11) si au pornit razboiul antiterorist terorizand la maximum poporul american care de atunci nu mai stie pe ce lume este.
      Au incercat sa se trezeasca cu Woken si s-au trezit LGBT-sti, cu atata spaime si teroare nimeni nu mai indrazneste sa viseze.

  3. Exceptional articol ! Aprofundati , detaliați, faceti o tabletă săptămânală pe această temă! Succes și mulțumiri!!!

  4. Ati exprimat UN MARE ADEVAR ! Europa trebuie sa se intoarca la radacinile ei crestine adica la NORMALITATE . Felicitari pentru articol !

  5. „ engleza ” nu e limbă ci o boală psihică,
    ” cultura americană ” e halucinatie colectivă,
    produsele americane de orice fel -surogate,otravă;
    „visul american” e o caricatură.

  6. Ar trebui să se acorde mai multă atenție acestui fenomen. Neocolonizarea unei țări, în cazul nostru România, nu se face numai prin mijloace militare, politice, economice și și „cultural”, ( dacă putem vorbi despre o cultură americană autentică, profundă), ca mijloc de consolidarea a rezultatelor obținute prin celelalte mijloace amintite mai sus. Din păcate foarte mulți români au achiesat la această modă, nu mai departe în mass media sunt adevărate întreceri între purtătorii de mesaj să ne arate cât de școliți sunt ei, prin folosirea nestăvilită a cuvintelor și expresiilor americănești, de multe ori românul de rând nici nu mai pricepe despre ce este vorba. Nu contează ca acesta să înțeleagă mesajul transmis folosind romgleza, ci să ne demonstreze cât de poliglot este individul/individa care ne vorbește, scrie textul. Nu sunt împotriva neologismelor, dar aici nu mai este vorba despre așa ceva, ci despre închinarea, cu cățel și cu purcel, în fața noilor cotropitori ai unor meleaguri frăgezite, din toate punctele de vedere, dup 89.

  7. AMERICANII PENTRU BANI FAC ORICE ! ,iar de 75 de ani o tin dintr-un conflict in altul ,jaful ,hotia, crima evaziunea,traficul ,terorismul este la el acasa .
    Spalati pe creiere au devenit o gloata.

  8. DESPRE CE CULTURA VORBESTI DLE ??,POTI SPUNE ORCE DAR NU PRONUNTA CUVANTUL CULTURA ,EDUCATIE CAND VORBESTI DE AMERICA .

  9. POPOR DE GRASI SI OBSEDATI DE SEX, FILME CU FEMEI PE CARE DOAR LE CALARESTE CATE CINEVA, NU LE IUBESTE NICI MAMA LOR SI CU BARBATI IDIOTI PE POST DE CATELUSI IN CASA…DIN CAND IN CAND NE PREZINTA CATE O FAMILIE FORMATA DIN 3-4-5 COPII, CARE NU STIU PRECIS CINE E TATAL SAU MAMA…SI-AU FACUT DIN CURVARASIE O PROFESIE DE BAZA…AROGANTA ASCUNDE O PUTREZICIUNE MAXIMA…ROMANII NOSTRI SE LAUDA CU SCOLILE FACUTE LA LONDRA…UNDE INVATA SA BEA PANA FAC PIPI PE EI SI SUNT EDUCATI SA FIE SLUGI SI SA ISI JEFUIASCA TARA SI POPORUL, DACA CUMVA SE INTORC PE ACASA…IN AFARA DE AROGANTA CAPATARII UNEI DIPLOME, ADUC PROSTIE SI NARAVURI PROASTE …DOVADA? MODISTELE DE PE LA NOI…CICA SUNT SCOLITE PE AFARA, DAR ELE AU ATELIERELE PLINE DE MUNCITOARE LUCRAND LA NEGRU, PLATITE CU 2 LEI, URLA, TIPA SI SE POARTA CA MAHALAGIOAICELE, DAR ISI ETALEAZA DIPLOMELE CUMPARATE DE PRIN TARI STRAINE…PROASTE AU PLECAT, TUTE S-AU INTORS…

  10. Este vorba de multiculturalizare si e normal sa fie asa. De la fiecare tara se insuseste ce e mai bun si deosebit. Peste tot in America vezi pizza, gelati, Oktoberfest, masini germane si japoneze, parfumuri frantuzesti, vin european, bere europeana, vodka, rata Peking, cartiere intregi cu chinezi, italieni, indieni, etc., la fel cum in Germania peste tot se mananca döner si in Romania saorma. Exemple sunt imense
    Ce e gresit ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când...

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja...
proger