AcasăPoliticaInvazia Ucrainei, 5 ponoase pentru Rusia

Invazia Ucrainei, 5 ponoase pentru Rusia

Când Rusia a invadat Ucraina, spera la o victorie ușoară dar până acum  armata lui Putin nu are nimic de arătat pentru ceea ce a numit „operațiunea militară specială”.

La puțin peste o lună de război, forțele ruse  s-au blocat în lupte în principal la marginile de nord, est și sud ale Ucrainei și au găsit că țara este mult mai organizată  și  mai bine echipată decât se așteptau.

Moscova trage deja ponoasele –soldați uciși, sancțiuni economice și ostracizare internațională.

Pierderile rusești sunt mari

Un oficial al Ministerului rus al Apărării a declarat vineri că 1.351 de soldați ruși au murit în război până acum și că 3.825 au fost răniți. Autoritățile ucrainene susțin că peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși în conflict.

Dacă sunt exacte, notează CNBC, aceste cifre ar reprezenta un număr mare de morți pentru Rusia – comparabil cu cei aproape 15.000 de soldați sovietici care au murit în timpul războiului de un deceniu din Afganistan în anii 1980.

Rusia s-a asigurat de ura ucrainenilor

Una dintre consecințele sigure ale acestui război este că mulți ucraineni vor găzdui o animozitate constantă față de Rusia, în special după bombardarea caselor și a infrastructurii civile – inclusiv un spital pentru copii și  o maternitate din Mariupol, precum și un teatru în care familiile căutau adăpost. Acestea sunt considerate pe scară largă drept crime de război de către comunitatea internațională.

Vladimir Putin i-a provocat pe ucraineni în ultimii ani, reiterându-și convingerea că Ucraina nu este „măcar un stat” și că este o parte istorică – și într-adevăr o creație – a Rusiei, afirmație pe care a susținut-o din nou în ultimele săptămâni.

Ruina economică

Occidentul a impus sancțiuni ample asupra sectoarelor, întreprinderilor și persoanelor cheie din Rusia legate de Kremlin sau care sprijină invazia.

Ca urmare, economia Rusiei este de așteptat să cadă într-o recesiune profundă în acest an. Institutul de Finanțe Internaționale estimează că economia rusă se va contracta cu până la 15% în 2022 din cauza războiului. De asemenea, a prezis o scădere de 3% în 2023 și a avertizat că războiul „va șterge cincisprezece ani de creștere economică”.

Europa se îndepărtează de energia rusă

Războiul a accelerat, de asemenea, tranziția Europei de la importurile rusești de energie. UE, care a importat aproximativ 45% din gazul său din Rusia în 2021, s-a angajat să-și reducă achizițiile cu două treimi înainte de sfârșitul anului, iar Comisia Europeană vrea să nu mai cumpere combustibili fosili din Rusia înainte de 2030.

Rusia a întărit alianțele UE, SUA și NATO

În cei peste 20 de ani de putere, Putin a încercat în mod repetat să slăbească și să submineze Occidentul și NATO. Dar războiul din Ucraina înseamnă un autogol pentru stăpânul de la Kremlin: a reușit să reușit să unească alianțele occidentale și comunitățile internaționale în decizia de condamnare a agresiunii Rusiei.

Invazia rusă s-a bazat și pe faptul că Ucrainei nu i se va permite niciodată să adere la NATO, dar  a impulsionat cerile de aderare la Alianță ale unor state ca Finlanda și Suedia.

În cele din urmă, atitudinea lui Putin a târât și mai adânc SUA înapoi în securitatea europeană, exact când doi președinți americani succesivi încercaseră să orienteze concentrarea strategică a Washingtonului spre China.

Asta contrazice obiectivelor Kremlinului: împingerea Statelor Unite din Europa pentru a controla mai bine continentul.

Rezultatul net al comportamentului amenințător al Rusiei va fi în mod clar creșterea amprentei militare NATO în foștii sateliți est-europeni ai Moscovei, nu îndepărtarea forțelor occidentale din acele țări, așa cum a cerut Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
362 afisari

3 COMENTARII

  1. Un soldat rus a fost dezbracat la curul gol si legat de un copac, iar langa s-au pus surcele gratis si fiecare femeie ucraina cand trecea pe langa pom lua o surcea și il croia peste cur pe rus.
    Asta e rusinea Rusiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger