AcasăPoliticaInvazia lui Putin. Scopul informațiilor desecretizate ale spionilor occidentali

Invazia lui Putin. Scopul informațiilor desecretizate ale spionilor occidentali

De când Rusia a atacat Ucraina, agențiile de informații din SUA și Marea Britanie au fost remarcabil dispuse să facă publice evaluările lor secrete despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă – și în interiorul Kremlinului.

SUA au desecretizat descoperirile serviciilor de informații care susțin că președintele rus Vladimir Putin este dezinformat cu privire la performanța slabă a armatei sale în Ucraina de către consilieri speriați să-i spună adevărul.

Joi, un șef de spionaj britanic a declarat că trupele ruse demoralizate refuză să execute ordinele și își sabotează propriul echipament.

Jeremy Fleming, care conduce agenția britanică de informații electronice GCHQ, a făcut aceste comentarii într-un discurs public, în care a declarat că „ritmul și scara” în care sunt eliberate informații secrete „este într-adevăr fără precedent”.

Mark Galeotti, expert în Rusia la University College London, a fost de acord că  această campanie de informații foarte publică „reflectează faptul că acum trăim într-o epocă diferită, politic și internațional. Și acesta este un alt fel de război.”

Oficialii spun că fluxul de informații desecretizate – care include briefing-uri regulate pentru jurnaliști din Washington și Londra și actualizări zilnice pe Twitter de la Ministerul Apărării britanic – are mai multe scopuri.

Parțial, este pentru a-l face pe Putin să știe că este urmărit și pentru a-l face să pună la îndoială ce i se spune.

De asemenea, este conceput pentru a încuraja armata rusă să-i spună lui Putin adevărul și pentru a transmite publicului rus că a fost mințit în legătură cu războiul.

SUA și Marea Britanie au lansat, de asemenea, evaluări de informații în încercarea de a descuraja acțiunile Rusiei. Acesta a fost cazul cu avertismentele recente că Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice în Ucraina.

Strategia transatlantică

Totul face parte dintr-o strategie transatlantică strâns coordonată, care a fost în lucru de luni de zile.

Oficialii administrației Biden au decis să împărtășească în mod agresiv informațiile și să coordoneze mesajele cu aliații cheie, inclusiv Marea Britanie, deoarece preocupările SUA cu privire la mișcările de trupe rusești din toamna anului 2021 au pus comunitatea de informații în alertă maximă.

La începutul lunii noiembrie, președintele Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA, William Burns, la Moscova pentru a avertiza că SUA observă mișcările militare rusești.

La scurt timp după misiunea lui Burns la Moscova, oficialii americani au decis că trebuie să accelereze schimbul de informații  sensibile cu alți membri ai alianței Five Eyes – Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – și, de asemenea, cu Ucraina.

Directorul de informații naționale, Avril Haines, a fost trimis la Bruxelles pentru a informa membrii NATO cu privire la informațiile care stau la baza preocupărilor tot mai mari ale americanilor că Rusia părea intenționată să o invazie.

În ianuarie, în timp ce Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, Ministerul de Externe al Marii Britanii a emis o declarație în care susținea că Putin va instala un regim pro-Moscova în Ucraina. Londra a făcut publică evaluarea informațiilor din cauza „circumstanțelor excepționale”.

Pe de altă parte, Germania și Franța au condus un grup de țări europene care luau în considerare informațiile SUA și Marii Britanii, dar erau mai puțin convinse că o invazie a Ucrainei este iminentă.

Presa franceză a raportat că șeful agenției de informații militare a Franței, care nu a anticipat invazia rusă, a fost revocat din postul său.

Plecarea lui Eric Vidaud este un moment jenant pentru președintele Emmanuel Macron, care vorbește regulat cu Putin. Unii îl văd pe Vidaud ca pe un țap ispășitor și notează că înlăturarea sa are loc chiar înainte de alegerile prezidențiale din Franța din această lună.

Casa Albă speră că publicarea unor informații secrete l-ar putea determina pe Putin să-și reconsidere opțiunile în Ucraina, dar impactul în interiorul Rusiei este greu de măsurat, a declarat pentru AP un oficial american.

Dar strategia ar putea să-l izoleze și mai mult pe președintele rus sau să-l facă să își dubleze eforturile de a restabili prestigiul pierdut de la căderea Uniunii Sovietice.

Mark Galeotti susține că agențiile de informații occidentale probabil nu știu cât de mult impact vor avea acțiunilor lor asupra lui Putin. “Dar merită să încerce”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
632 afisari

2 COMENTARII

  1. Noua tactica a SUA si a Regatului Unit a avut ca rezultat anuntul conducerii Finlandei ( presedinte + premier ) de urgentare a aderarii Finlandei la NATO si intensificare a influentarii conducerii Suediei sa urmeze Finlanda….

    • in conditiile in care spionajul cibernetic pe surse deschise aduce cel mai rapid informatii utile despre evenimente-surpriza , Franta numeste un general de infanterie seful DGSE ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger