AcasăPoliticaInvazia Fâșiei Gaza, un dezastru pentru Israel și SUA?

Invazia Fâșiei Gaza, un dezastru pentru Israel și SUA?

O ofensivă plină de incertitudini

Israelul își continuă pregătirile pentru o ofensivă în nordul Fășiei Gaza, la o săptămână după atacul grupării militante palestiniene Hamas.

Potrivit Foreign Affairs, invazia iminentă din Gaza va fi o catastrofă umanitară și strategică. Nu numai că va dăuna grav securității pe termen lung a Israelului și va provoca costuri umane pentru palestinieni, dar va amenința și interesele fundamentale ale SUA în Orientul Mijlociu, în Ucraina și în competiția Washingtonului cu China în ceea ce privește ordinea indo-pacifică.

Atacul Hamas a răsturnat setul de ipoteze care au definit status quo-ul dintre Israel și Gaza timp de aproape două decenii. În 2005, Israelul s-a retras unilateral din Fâșia Gaza, dar nu a pus capăt ocupației sale de facto.

Hamas a preluat puterea în 2006, în urma victoriei în alegerile legislative, și și-a consolidat controlul în 2007, după un efort eșuat susținut de SUA de a înlocui grupul cu Autoritatea Palestiniană.

În timpul izbucnirilor episodice ale conflictului – în 2008, 2014 și din nou în 2021 – Israelul a bombardat masiv centrele urbane dens populate din Gaza.

Mai recent, escaladarea constantă a acaparărilor de terenuri israeliene și a atacurilor coloniștilor susținuți de armată împotriva palestinienilor din Cisiordania a creat un public furios și mobilizat, un public pe care Statele Unite – și Autoritatea Palestiniană susținută de Israel – nu au fost în stare și nu au vrut să îl abordeze.

Și, probabil, revolta israeliană împotriva reformelor judiciare ale premierului Benjamin Netanyahu a determinat Hamas să anticipeze un adversar divizat și distras.

Cu siguranță, Iranul și-a sporit sprijinul pentru Hamas în ultimii ani și a căutat să coordoneze activitățile din cadrul „axei de rezistență” a milițiilor șiite și a altor actori care se opun ordinii regionale susținute de SUA și Israel.

Acum, Israelul și-a mobilizat rezervele militare, aducând aproximativ 300.000 de soldați la graniță și pregătindu-se pentru o campanie terestră iminentă în Gaza, plină de incertitudini.

Hamas a anticipat cu siguranță un astfel de răspuns israelian și este bine pregătită să lupte într-o insurecție urbană pe termen lung.

Israelul ar putea obține o victorie rapidă, dar acest lucru pare puțin probabil; mișcările care ar putea accelera campania țării, cum ar fi bombardarea orașelor până la temelii și depopularea nordului, ar veni cu costuri reputaționale majore.

Și cu cât războiul se prelungește mai mult, cu atât mai mult lumea va fi asaltată cu imagini cu israelieni și palestinieni morți și răniți și cu atât mai multe oportunități vor exista pentru evenimente perturbatoare neașteptate.

Chiar dacă Israelul reușește să răstoarne Hamas, se va confrunta apoi cu provocarea de a guverna teritoriul pe care l-a abandonat în 2005 și pe care l-a blocat și bombardat fără milă în anii care au urmat.

Populația tânără din Gaza nu va primi soldații israelieni ca pe niște eliberatori. Cel mai bun scenariu pentru Israel este o contrainsurgență prelungită într-un mediu deosebit de ostil în care oamenii nu mai au nimic de pierdut.

În cel mai rău caz, conflictul nu va rămâne limitat la Gaza. Și, din păcate, o astfel de extindere este probabilă. O invazie prelungită va genera presiuni enorme în Cisiordania, pe care Autoritatea Palestiniană a președintelui Mahmoud Abbas nu va avea capacitatea – sau, poate, intenția – de a le stăpâni.

Un conflict serios în Cisiordania – fie sub forma unei noi intifade sau a unei acaparări de terenuri de către coloniștii israelieni – alături de devastarea Gaza, ar putea declanșa un alt exod forțat al palestinienilor furioși, un nou val de refugiați aruncați în Iordania și Liban, deja periculos de împovărate, sau reținuți cu forța de Egipt în enclavele din Peninsula Sinai.

Ultimii ani au dezvăluit deja măsura în care puterile regionale, precum Arabia Saudită și Turcia, au fost dispuse să sfideze Statele Unite în ceea ce privește cele mai critice probleme ale acestora: acoperirea în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina, menținerea unui preț ridicat al petrolului, construirea unor relații mai puternice cu China.

Aceste decizii sugerează că Washingtonul nu ar trebui să ia drept sigură loialitatea lor continuă, în special dacă oficialii americani sunt văzuți ca sprijinind fără echivoc acțiunile Israelului în Palestina.

Distanțarea arabă nu este nici pe departe singura schimbare regională pe care Statele Unite o riscă dacă vor continua pe această cale: Hezbollah ar putea fi, de asemenea, atrasă cu ușurință în război. Până acum, organizația și-a calibrat cu grijă răspunsul pentru a evita provocarea. Dar invazia din Gaza ar putea fi o linie roșie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
758 afisari

3 COMENTARII

  1. Israelul avea o prietena crestina-Europa.
    Acum Europa centrala nu prea mai e crestina si se vede ca nici prea prietena.
    Migratie fara control.

  2. Ce simplu s-ar rezolva totul dacă s-ar dori asta. Crearea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalim în partea estică, recunoașterea acestuia de ONU, precum și recunoașterea de către acesta a statului Israel, trupe de menținerea păcii ale ONU pe granița dintre cele două state, incetarea Israelului si a SUA de influențare a politicilor arabe din orientul mijlociu la contrapondere cu recunoașterea de către statele arabe a statului Israel. E simplu …dar cu ce s-ar mai hrăni „ulii” războiului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger