AcasăPoliticaÎnvârtelile lui Joe Biden în Ucraina

Învârtelile lui Joe Biden în Ucraina

Era doar o chestiune de timp până când Joe Biden va face o vizită „surpriză” la Kiev. Și nu a fost neapărat un șoc: în anul care a trecut de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, coregrafia cu Volodimir Zelenski a devenit obligatorie pentru liderii occidentali. Dar Biden are o istorie destul de încâlcită cu Ucraina – și o vulnerabilitate.

Asta nu înseamnă că vizita nu a fost importantă. Semnalează, încă o dată, că America – cel mai puternic actor militar și financiar de pe planetă – îl susține ferm pe Zelenski și eforturile sale de a respinge invazia rusă. Biden a promis un ajutor suplimentar de 500 milioane de dolari. Unchiul Sam încă face și desface geopolitica.

Dar merită amintită o altă vizită, relatează The Spectator, mai puțin mediatizată, pe care Biden a făcut-o în Ucraina în 2014, când era vicepreședinte, iar președintele Barack Obama îl însărcinase să se ocupe de „revoluția Maidan”. Pe atunci, el avea de oferit un pachet de ajutor mai modest de 58 de milioane de dolari – precum și un avertisment sever de a „lupta împotriva cancerului corupției”.

Aceste cuvinte însemnau mai mult decât ipocrizie, deoarece la acea vreme Biden era subiectul unei analize amănunțite în legătură cu Hunter, fiul său dependent de droguri, plătit regește în consiliul de administrație a  Burisma, o companie minieră condusă de oligarhul ucrainean Mykola Zlochevsky – un model de corupție, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat.

Joe Biden s-a lăudat odată că le-a spus ucrainenilor că trebuie să îl concedieze pe procurorul general Viktor Shokin, care ar fi putut sau nu să fi investigat Burisma. Povestea „Ukrainegate” a fost sursa primei încercări de  destituire a lui Donald Trump.

Trump a fost acuzat că s-a folosit de influența sa pentru a face presiuni asupra lui Zelenski să furnizeze informații compromițătoare despre familia Biden, în schimbul unui posibil ajutor militar american. Aici nu se mai poate vorbi de o “dezinformare rusă”, dar vulnerabilitatea politică a lui Biden în această chestiune ar trebui să fie prea evidentă pentru a fi ignorată.

Mințile curioase s-ar putea întreba dacă Biden și Zelenski au discutat luni despre „Ukraingate” și, dacă da, cum a decurs această conversație.

Există, de asemenea, cazul curios al lui John Hynansky, omul de afaceri american de origine ucraineană, pe care Biden l-a numit în 2009 „prietenul meu foarte bun”.

După criza ucraineană din 2014, fratele lui Joe Biden, Jim, și soția sa, Sara, au primit 900.000 de dolari în împrumuturi legate de o entitate controlată de Hynansky.

Este o coincidență faptul că, între 2009 și 2012, compania lui Hynansky, Winner Automotive Group, a primit peste 20 de milioane de dolari de la Overseas Private Investment Group, un organism federal care acordă împrumuturi pentru dezvoltare internațională?

Nimeni nu știe. În ceața războiului din Ucraina, astfel de întrebări se pierd. Slava!

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor